WWOOF deg rundt i verden og lær om økologisk landbruk

På «Barking horse farm» i Costa Rica hjelper du til med både dyrking og dyr. Foto: Elisabeth Hawkins

Ønsker du en ferie litt utenom det vanlige? Liker du å lære noe nytt og leve tett på lokalbefolkningen. Da er wwoofing kanskje noe for deg. Delta hvor du vil i verden og lær om økologisk dyrking og dyrestell, samtidig som du lever tett innpå lokalbefolkningen og får et minne for livet.

WWOOF står for «World Wide Oppertunities on Organic Farming», verdensomspennende muligheter på økologiske gårder. Organisasjonen ble etablert i 1971 av Sue Coppard, en London-basert sekretær som ønsket å komme ut i naturen. Siden den gang har organisasjonen vært med på å gi frivillige muligheten til å tilbringe noen dager, eller lengre perioder, på økologiske gårder over hele verden.

Økologisk dyrking på Hale Akua Garden farm, Hawaii.

For noen timers avtalt arbeid hver dag, får frivillige fri kost og losji, og sjansen til å lære om økologisk landbruk i noen av verdens mest naturskjønne områder. «I utgangspunktet er det en utveksling for folk som er genuint interessert i organisk vekst, sier Fran Whittle, Storbritannias eneste betalt WWOOF -ansatt. «Frivillige kan besøke små elle store prosjkter, fra folks private hager eller selvforsynte gårder, til større gårder. Der kan det være både grønnsaksdyrking eller arbeid med dyr, og det brukes et variert utvalg av forskjellige landbruksteknikker alt etter hvor man er.»

Whittle koordinerer både den britiske ordningen og WWOOF Independent (uavhengig), en samling av verter i land der det ikke er noen nasjonal organisasjon. Norge hører under WWOOF uavhengige og har fortiden 42 verter (2012) plassert rundt i det ganske land.

«Ordningen gir folk muligheten til å møte likesinnede mennesker», sier hun. «Hvis de frivillige har erfaring har de mulighet til å bidra med dyrking, men det er også muligheter for å lære fra andre deltagere hvis man ikke har så mye erfaring. Det er også en stor kulturell og internasjonal utveksling som skjer.»

Listen over land som er involvert i WWOOF, enten gjennom egen nasjonal organisasjon eller gjennom WWOOF Independent, er stor. Du kan tilbringe tid på gårder over hele Europa eller i Mexico, Korea, USA, Afrika eller Norge for den saks skyld . Dette gir deg den unike muligheten til å lære om økologisk landbruksteknikker og dyrking i en rekke ulike land, og også muligheten til å møte og leve nært med lokalbefolkningen.

Hos enkelte WWOOF-verter er også barn velkommen til å ta del i gledene . Foto: Barking Horse Farm

«Du bør reise med et åpent sinn og toleranse, et med et ønske om å hjelpe», sier Whittle. Du kan ende opp et sted hvor de bare har fem liter vann til alle dyrene og alle plantene en gang i uken, så man bør være forberedt på det.

«Du kommer kanskje ikke til å like alle, og alt vil ikke bare være fantastisk, men du kan reise der fra med stolthet. Det er din holdning som gjør oppholdet til en god eller dårlig opplevelse. Du trenger ikke å være dyktig og ha ferdigheter innen økologisk landbruk – du kan ha andre ferdigheter som kan være nyttig. Hvis du er villig til å lære, vil du passe inn uansett»

En av de beste frynsegodene ved å skaffe seg en WWOOF plassering er å prøve hjemmelaget økologisk mat. Janine Israel brukte 12 dager på en gård like utenfor Byron Bay og fant det både avslappende og lærerikt.

«De laget sin egen yoghurt, sin egen fetaost, hadde hjemmelaget avokado og bananer,» sier Israel . «Jeg hadde tilgang til den mest fantastiske maten på jorden og alt var hjemmedyrket eller hjemmelaget.» Etter å ha tilbrakt tid som en Wwoofer i Australia, Portugal og Spania, vil Israel absolutt anbefale opplevelsen.

«Det er billig og det er en strålende måte å se utilgjengelige deler av verden», sier hun. «Du møter lokalbefolkningen og integrerer med miljøer som du vanligvis ikke gjør som en vanlig turist eller backpacker.»

– Ikke glem – du er der for å jobbe, lære og bidra, ikke for en gratis ferie.

  •  For å bli med i WWOOF organisasjoner og uavhengige land, enten som vert eller frivillig, sjekk ut deres nettsted www.wwoof.org eller www.wwoofinternational.org.  Du kan kontakte det enkelte land direkte via nettsiden. WWOOF Norge har nå også fått sitt eget nettsted, www.wwoofnorway.org
  • For hvert land i WWOOF ordningen, koster det mellom Kr.50,- og Kr.150,- å delta (priser fra 2012). Du vil motta informasjon om tilgjengelige gårder som du selv kontakter for å forhandle frem en oppholdsavtale.
  • Kontakt en vert av gangen og vær ærlig med dine intensjoner, slik at de ikke venter på deg eller dine tilbakemeldinger. Spør din vert mange spørsmål slik at du er klar over hva du kan forvente fra WWOOF opplevelsen.

Come together and do some WWOOF’ing..
WWOOF Israel seminar 2011;

WWOOF`ing i England;

WWOOF`ing i Argentina

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.