«Howdy! Hola! Bonjour! Guten Tag!». Det var klistrelappen på omslaget av en bok som hilste så pent på meg. «I’m a very special book», fortsatte den. «You see, I’m travelling around the world making new friends. I hope I’ve met another friend in you. Please go to www.BookCrossing.com and enter by BCID number (shown below). You’ll discover where I’ve been and who has read me, and can let them know I’m safe here in your hands. Then… READ and RELEASE me!». Boka var «Berlinerpoplene» av Anne B. Ragde. Selve boka hadde jeg funnet på et bord på Blindern mens jeg lette etter et seminarrom. Dette måtte etterforskes videre.
Tekst og foto: Helene Gallis
Vel hjemme fant jeg bookcrossing.com og logget inn med ID-nummeret som sto på boka. Nettsiden var full av informasjon om selve konseptet, og om boka jeg holdt i hånda. Ved å delta i Bookcrossing kan du dele favorittbøkene dine med masse andre mennesker, og dra på skattejakt for å finne bøker som andre har lest og anbefaler. Bøkene du finner kan du beholde så lenge du vil; -men du bør selvfølgelig gi boka videre slik at enda fler kan få glede av den. Hver eneste dag blir nye bøker lagt ut på kafeer, i gallerier og andre steder rundt i Norges langstrakte land.
Millionvis av bøker på vandring
Boka jeg hadde funnet hadde blitt lagt der av Bookcrossing-medlemmet «Yukinon». Dette var den 27. boken Yukinon hadde gitt fra seg, og hun (eller han?) hadde selv funnet 26 bøker. Fra Bookcrossing startet i 2001 og til nå, har ideen spredd seg over hele verden, med over 900 000 bokelskende medlemmer, og over 8 millioner bøker «på vandring». I dag er det i USA det er mest bookcrossende folket, men blant våre nordiske naboer ligger finnene langt framme; 10% av all bookcrossing foregår i «De Tusen Sjøers Land». Mange bøker reiser kontinuerlig jorden rundt, og mange bøker har blitt funnet, lest, og «sluppet løs» igjen over 100 ganger!
Bøker i et miljøperspektiv
Selv om bøker er laget av papir som i og for seg er en fornybar ressurs, er ikke bøker problemfrie, sett fra et miljøperspektiv. Tall fra den norske forlagsbransjen peker på at vi hvert år fyller bokhyllene våre med omkring 40 000 nye bøker. Utregninger fra the Green Press Initiative (GPI) i USA peker på at hver eneste bok gir et klimagassutslipp som tilsvarer i snitt 4kg CO2 (det er like mye CO2 som utslippene fra en 23 km lang kjøretur med en norsk gjennomsnittsbil). GPI gikk gjennom forlagsbransjen i et livssyklusperspektiv og kom frem til at størstedelen (43,75%) av dette karbonfotavtrykket kommer fra tapt karbonopptak i trær som brukes til papiret i bøkene, med selve papirproduksjonen som en god nummer to (21,35%) og distribusjon og engros på tredje med 14,1%. Omtrent 8% kom fra metangassutslipp fra bøkene når de en gang havner på søppelfyllinga. Den største miljøgevinsten for forlagsbransjen var i følge denne rapporten å gå over til å bruke 100% resirkulert papir; -dette ville gitt en reduksjon i de bokrelaterte utslippene med 37%.
Å dele bøker er en god miljøstrategi
Miljøfordelene ved å delta i Bookcrossing er mange. Det å delta i skattejakten på bøker, plukke med seg bøker andre har lagt fra seg og legge de fra seg så andre kan lese dem, er en miljøvennlig hobby; – den krever verken bruk av penger eller naturressurser.
Når bøkene allerede er produsert, kan vi forbrukere gjøre en stor innsats for å «forlenge» livet til hver bok ved å la flere lese samme bok. For hvor moro er det egentlig å beholde en slik støvsamler for seg selv? Underholdningsverdien er ihvertfall ganske lav. Å få en mail om at boka du la fra deg på den lokale togstasjonen nå har havna på en helt annen kant av landet, og har blitt lest av 3, 5 eller 10 personer takket være at du ga den fra deg, – ja det har adskillig høyere underholdningsverdi, spør du meg! Bookcrossing sender deg nemlig en mail hver gang noen finner og registrerer boken din. En del bøker blir selvfølgelig borte, uten at man får vite hvem som fant dem, men man kan alltid være sikker på at den som fant den har glede av den.
Ved å delta i Bookcrossing fremmer du et forbruksmønster som fokuserer på gjenbruk i stedet for ressursbruk, du sprer leseglede og -hvis boka var god- gir du også andre anledningen til å dele dine gode leseropplevelser. Og finnes det ingen Bookcrossing-bøker på hjemstedet ditt, kan jo du være førstemann til å legge ut en bok eller to?
Legg igjen en kommentar