Slik velger du miljøvennlig ferie

Reis sakte og mer miljøvennlig. La selve reisen til feriemålet bli en opplevelsesrik del av ferien. Å ta toget er både sosialt og gir mange flotte naturopplevelser på veien. Foto: Leif J.Olestad

Vi reiser stadig mer og stadig lengre. Må vi egentlig det?

Tekst: Håkon Fossmark, Framtiden i våre hender

Alt skal gå så fort nå for tiden. Også når vi er på ferie. Det handler om å komme fortest mulig fram – uansett hvor vi skal. Hvorfor er det slik?

Kan ikke selve reisen i seg selv også være en fin del av ferien? Å ta tog og kjenne og se at du beveger deg er en god følelse. Og det er avslappende. Alt du får se underveis gir deg også en annen følelse enn det å plutselig droppe ned på en flyplass. Kanskje kan det å ta tog den ene veien i det minste, gi en ny dimensjon til ferien?

Den norske jernbanen har fått mye kjeft i det siste. Men ingen kan ta fra oss at vi har en jernbane som kjører gjennom nydelig natur. Nordlandsbanen, Bergensbanen og Raumabanen for å nevne noen. Interrail i Europa er jo helle ringen dum idé.

Reising er på mange måter et vanskelig tema. De fleste synes det er spennende og berikende å reise. Rundt 1 milliard mennesker reiser årlig på ferie, og denne enorme forflytningen av mennesker gir stor miljøbelastning. Samtidig er økende turisme et dilemma ettersom turismen uten tvil har flere positive sider ved seg:

Ved å reise lærer vi andre steder og kulturer å kjenne, og turismen kan bidra til at penger fra rike samfunn overføres til fattigere samfunn. Slik skaper vi utvikling og arbeidsplasser i sør.

Men til hvilken pris?

Så snart et sted erklæres som et turistparadis, tar det ikke lang tid før stedets sjarm og kultur er ødelagt av masseturismen. Badebassengene på stedet fylles opp av vann fra grunnvannreservoarene som tømmes. Flyselskapenes lave priser gjør det nå mulig å fly mye og langt — noe som er en stor trussel mot klimaet.

Hva skal vi gjøre?

Vi kan ikke slutte å reise. Som enkeltmennesker vil vi da gå glipp av nye perspektiver og ideer, og lokalsamfunn som er avhengig av inntekter som turister legger igjen, vil mistet disse.

Heldigvis er det mulig å velge miljøvennlige ferie. Men er vi villige til å gjøre det? En undersøkelse fra 2007, i regi av Star Tour, viste en markert økning i miljøbevissthet hos oss nordmenn. To av tre mente at reisearrangørens miljøengasjement er en vesentlig faktor når en velger hvem man skal kjøpe ferien sin av. Nesten halvparten var villige til å betale mer for et miljøvennlig bosted. En av ti ville kjøpe en klimakvote for sin siste flyreise.

Er det slik fremdeles? Vi håper det.

Tips til hvordan du kan velge miljøvennlig ferie.Reis mindre – bli lengre. Å dra på helgeturer til London, Berlin og Praha har blitt veldig populært. Men er ikke dette ganske stressende, egentlig? Vi oppfordrer deg heller til å dra på færre turer i året, og bli lenger. Slik vil miljøbelastningen synke betraktelig, og du vil også få bedre tid til å bli kjent med stedet du besøker. Hvor mye får du egentlig sett av Paris på 48 timer?

Reis sakte. Tog er i ferd med å få sin renessanse i Europa. Det skal satses stort på å utvide hurtigtognettet i løpet av de neste fire årene. Å reise med tog, for eksempel på Interrail, er miljøvennlig, og du får samtidig sett masse av natur, landsbyer og byer underveis. Sosialt er det også!

Reis kort. Hvor godt kjenner du egentlig Norge og våre naboland? Særlig har somrene her nord mye å by på, ikke minst mange lyse netter! Du trenger ikke dra halve kloden rundt for å oppleve noe nytt.

Kjøp klimabillett. Framtiden i våre hender selger klimabilletter på www.mittklima.no hvor du kompenserer for dine utslipp ved for eksempel flyreiser. Da er du med på å finansiere overgangen fra fossil til fornybar energi i land i sør. – Turisme skaper arbeidsplasser, utvider vår horisont og gir mange utviklingsland et nytt bein å stå på. Men flyreiser gir store klimagassutslipp. Alle som er opptatt av ansvarlig turisme bør kjøpe klimakvoter når de flyr. De bidrar til lavere utslipp og skaper bærekraftig energiforsyning, sier reiseguru Arild Molstad til Framtiden i våre hender.

Se etter reisearrangører og hoteller som er miljøsertifiserte. Stadig flere reisearrangører ser at de sager av grenen de selv sitter på om reisemålene blir ødelagt av masseturismen. Derfor er det et økende antall som har miljøsertifiserte turer. Bestill disse. Og finnes de ikke; etterspør dem! Du trenger heller ikke bytte håndkle hver dag. Ikke trenger du ta lange bad, heller. Du er jo ikke på ferie for å tilbringe mest mulig tid på badet! Air-condition bør slås av når du ikke er på rommet. Og husk at air-condition ofte er synderen når du blir forkjølet på ferie.

Reis på egen hånd. Det enkleste er å bestille alt gjennom en reisearrangør. Det mest spennende og givende er ofte å arrangere turer og utflukter på egenhånd. Gjør du det, og bruker lokale guider og overnattingsteder, blir mer penger lagt igjen i lokalsamfunnene, og mindre går til de internasjonale gigantselskapene. Spis miljøvennlig mat på lokale restauranter, bruk lokale guider, og sørg for at mest mulig av inntektene og overskuddet fra din reise havner i lommene til de som trenger det. Den økende trenden med all-inclusive bidrar som regel til det motsatte.

Del

About Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender er Norges største miljøorganisasjon og arbeider for rettferdig fordeling av jordens ressurser. Vi mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Vi arbeider for at myndigheter og næringsliv legger til rette for at folk gjør grønne og etiske valg.