Skadelige kjemikalier i kosebamser og barneklær

 

Forbrukerrådet har funnet urovekkende mange hormonforstyrrende stoffer i kosebamser og barneklær. Forbrukerrådet etterlyser handlingsplan for en giftfri hverdag fra norske politikere. Foto: Forbrukerråder

Forbrukerrådet har funnet urovekkende mange hormonforstyrrende stoffer i kosebamser og barneklær. Forbrukerrådet etterlyser handlingsplan for en giftfri hverdag fra norske politikere. Foto: Forbrukerråder

Forbrukerrådet har de siste dager sluppet tester de har gjort i forbindelse med seminaret  «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag». Ikke uventet viser resultater giftstoffer og skadelige kjemikalier i helt vanlige produkter som kosebamser og barneklær. Nå krever Forbrukerrådet at regjeringen får på plass en handlingsplan mot hverdagsgiftene, slik at barna får bedre beskyttelse.

Forbrukerrådet har analysert barneklær hos de største kleskjedene og funnet hormonforstyrrende kjemikalier i klær fra HM, Cubus, KappAhl og Zara. Det fant de også i seks kosebamser.

– Det er urovekkende at hvert tredje barneplagg vi sjekket og kosebamser inneholder stoffer med egenskaper som kan være skadelige. Barn sutter og tygger på lekene sine og er spesielt sårbare for disse kjemikaliene. Dette er stoffer som ikke bør finnes i barneklær eller leker, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Forbrukerrådet ber nå miljøvernminister Tine Sundtoft få på plass et handlingsplan for bedre forbrukerbeskyttelse og strengere regulering av giftstoffer i hverdagsprodukter.

Skumle bamser

Stoffet Nonylfenoletoxilat, som ble funnet i bamsene, brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol. Forskere frykter hormonforstyrrende kjemikalier kan være årsak til raskt økende omfang av ulike kreftformer, nedsatt forplantningsevne, diabetes type 2, fedme og ADHD.

– Farlige stoffer i hverdagsprodukter er et økende problem. Det er helt uakseptabelt at forbrukerne skal bære denne risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland.

– Når framstående forskere roper varsko om hva hormonforstyrrende stoffer kan gjøre med helsa vår, må politikere og produsenter våkne. Norske myndigheter må legge betydelig mer press på EU for å forby stoffene, samtidig som bransjen må starte utfasingen straks, sier Randi Flesland.

Helseskadelige tekstiler

Testen avslørte blant annet de skadelige stoffene DBP og DEHP i en t-skjorte fra Cubus. Stoffene er forbudt i leker og småbarnsprodukter fordi de kan skade evnen til å få barn og gi skader på fosteret.  De kan også virke hormonforstyrrende. Stoffene står dessuten oppført på EUs kandidatliste over stoffer som gir grunn til stor bekymring fordi de er svært helseskadelige.

spidermann_1_litenFoto: Forbrukerrådet

– Barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier og er ikke godt nok beskyttet gjennom dagens regelverk, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland, som etterlyser en mer offensiv holdning fra norske myndigheter og bransjeaktørene.

– Farlige stoffer i hverdagsprodukter er et økende problem. Det er helt uakseptabelt at forbrukerne skal bære denne risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland.

Hormonforstyrrende

I undersøkelsen ble det også funnet nonylfenoletoxilat i en rekke plagg; en dongeribukse fra Hennes & Mauritz, to dongerijakker fra Zara, en boksershorts fra KappAhl, en dongeribukse og en genser fra Cubus.

Nonylfenoletoxilat brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet nonylfeno. Stoffet har vært forbudt i klær som produseres i EU i en årrekke, men fortsatt tillatt brukt i klær som importeres.

– Når framstående forskere roper varsko om hva hormonforstyrrende stoffer kan gjøre med helsa, vår må politikerne våkne. Norske myndigheter må legge betydelig mer press på EU for å forby stoffene, samtidig som bransjen må oppfordres til å starte utfasingen straks, sier Flesland.

Saksøker EU- kommisjonen

I forrige uke varslet den svenske regjeringen at de saksøker EU- kommisjonen for å hale ut arbeidet med å fase ut og regulere hormonforstyrrende stoffer. Miljøminister Lena Ek uttalte at hun mener Kommisjonen har løpt fra sine forpliktelser og gitt etter for press fra kjemikalieindustrien.

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark for å beskytte barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i leker, klær, barneutstyr og i en rekke andre produkter.

– Det er på høy tid at våre politiske myndigheter setter hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier skikkelig på dagsorden, sier Randi Flesland.

 Slik reduserer du kontakt med kjemikalier i barneklær og kosebamser

  • Vask nye klær noen ganger før de brukes for å vaske vekk kjemikalier.
  • Kjøp mindre nytt og mer brukte klær og leker. Kjemikalier er vasket vekk og reduseres over tid.
  • Ha byttekvelder med klær og leker sammen med familie og venner i stedet for å kjøpe nytt.
  • Kjøp økologiske tekstiler og naturlige leker som er laget av tre.
  • Den kreative kan selv sy kosebamser av gjenbrukte tekstiler.

 

Du vil kanskje også lese:

Giftstoffene som blir i kroppen vår

Giftstoffer skjuler seg i hjemmet

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen