Opplevelse for livet på frivillig arbeidsferie

Er du på jakt etter en utfordring og opplevelse du sent vil glemme. Ønsker du å gi av deg selv og få innsikt i globale eller lokale situasjoner. Ønsker du å bidra til bevaring av naturmangfold, hjelpe mennesker eller dyr, eller rett og slett få innsikt i klimautfordringene vi står overfor. Da er en frivillig arbeidsferie kanskje et alternativ for deg.

Du finner både norske og utenlandske organisasjoner og reisebyrå som tilbyr frivillig arbeidsferie verden over. Du kan gjøre en innsats for mennesker, barn, dyr eller miljøet på de mest avsidesliggende og spennende stedende du kan drømme om. Her kan du få innsikt i kulturer, leve i nær kontakt med lokalbefolkning og bidra med noe meningsfylt mens du garantert får mye igjen i form av opplevelser.

Du må ofte betale reise og opphold selv, men minnene vil sannsynligvis være verdt hver eneste krone hvis man i det hele tatt kan veie minner i kroner. Hva med å jobbe med bevaring av utrydningstruede ville dyr i Afrika, hjelpe gatebarn i India, undervise unge munker i Thailand eller bidra i miljørelaterte forskningsprosjekter i hele verden.

Mulighetene er mange og opplevelser for livet bare venter. Lengden på et slikt opphold kan variere fra en uke, opp til flere måneder og eller et par år. Mulighetene er mange og kan tilpasses nettopp ditt ønske uansett hvor mye tid du har tilgjengelig. Vi anbefaler allikevel et lengre opphold. Det mest miljøvennlige er å ta en lengre ferie fremfor flere korte.

Før du reiser bør du sjekke grundig hva dine plikter vil være på oppholdsstedet, så du ikke blir overrasket når du kommer frem. En arbeidsferie er ikke noe man reiser på hvis man vil slappe av. Her deltar man for å gi en hjelpende hånd og må ofte bidra ute i felten med arbeid som blir tildelt den enkelte etter en arbeidsplan. Noen steder har man mer fritid enn andre. Uansett vil det være tid til å oppleve både kultur, natur og lokalsamfunn, som sammen vil gi deg uforglemmelige minner for livet og kanskje til og med endre ditt syn på hvordan vi lever her hjemme,

Miljørelaterte prosjekter, naturkonservering og bevaring av regnskog er noen av de mange muligheten Projects-Abroad tilbyr mennesker som ønsker å jobbe frivillig. Foto: Projects-Abroad

Hjelp, lær og opplev i hele verden

Jobb frivillig med vern av truede dyr og planter i Costa Rica, arbeid med barn og ungdom i Afrika, natur og miljø i Sør-Amerika eller undervisning i Asia. Dette er bare noen av de mange områdene du kan velge imellom blant mer enn 100 prosjekter i over 20 land. Projects Abroad gir både unge, voksne, eller pensjonist med tid og overskudd, mulighet til å jobbe frivillig i en rekke utviklingsland. Du velger selv lengde på oppholdet, avreisedato og hvilket prosjekt du ønsker å jobbe ved. Varighet er fra 2 uker til noen måneder. Du betaler selv alle utgifter. Man trenger ingen spesielle kvalifikasjoner for å delta på disse prosjektene, kun et ønske om å gjøre en forskjell i andre menneskers liv. Unik opplevelse hvor din innsats kommer til nytte i lokalsamfunnene og prosjektene de jobber med.

Hva du kan jobbe med

Natur og miljø, arkeologi, hesteterapi, undervisning, byggeprosjekter, menneskerettigheter, idrett, journalistikk, helsearbeid, dyr m.m.

Noen prosjekter du kan jobbe med:

 • Være trener og bidra til utvikling av idrettprosjekter i lokalsamfunn.
 • Helsearbeider på sykehus i Ghana.
 • Masai vann- og sanitærprosjekt i Tanzania.
 • Arkeologiske utgravninger i Romania.
 • Menneskerettigheter i Ghana.

www.projects-abroad.no

I Romania kan du hjelpe med spennende utgravninger i forskjellige arkeologiske grupper som blant annet Romania`s Historiske Museum. Du kan enten jobbe som feltarbeider eller bidra til rekonstruksjoner. Foto: Projects-Abroad

Bidra i spennende miljørelaterte forskningsprosjekter

Jobb med ledende forskere i hele verden og hjelp med å løse viktige miljøproblemer som betyr noe for deg. Earthwatch er en internasjonal frivillighetsorganisasjon som fokuserer på miljørelaterte problemer. Her kan du jobbe frivillig i vitenskapelige feltprosjekter i hele verden. De engasjerer folk over hele verden innen fagfelt forskning og utdanning for å fremme forståelse for at handling er nødvendig for et bærekraftig miljø. Man trenger ingen spesielle kunnskaper for å delta, bare eventyrlyst og et ønske om å hjelpe. Både enkeltpersoner, familier og grupper kan delta og de lærer deg det du trenger å vite. Varighet fra 1 uke og opp til et år. Man betaler selv reise og opphold.

Hva du kan jobbe med

Globale, lokale og marine økosytemer og bevaring, klimaforandringer, kulturarv, menneske- og dyrekonflikter, truede dyrearter, naturvern, arkeologi m.m.

Noen prosjekter du kan jobbe med:

 • Utgraving av romersk fort i England.
 • Bevaring av utrydningstruet havskilpadder i Costa Rica.
 • Bevaring av Amazonas regnskog.
 • Klima- og landskapsforandringer på Borneo
 • Arkeologiske utgraving ved Ban Nor Wat i Thailand som vil lære deg litt om hvordan landbruk, teknologi og klimaforandringer påvirker sivilisasjoner.

www.earthwatch.org/europe

Å bidra til bevaring av utrydningstruet arter er både en lærerik og spennende måte å gi av seg selv på. I regnskogen i Cameroon kan man jobbe i felten med undersøkelser av den utrydningstruet Gorillaen og andre dyr via GVI. Foto: Sxc

Møt likesinnede mennesker som ønsker å hjelpe

Bo og arbeid i noen av verdens mest dramatiske og avsidesliggende steder og få praktisk erfaring med feltarbeid. Bli med som et medlem i en internasjonal gruppe med eventyrlystne og likesinnede mennesker og bidra i utfordrende prosjekter i hele verden. GVI jobber med 150 lokale prosjekter i over 40 land for å fremme bærekraftig utvikling igjennom miljø, forskning og undervisning. Familie og enkelt personer kan delta. Varighet fra 1 uke til 2 år og du betaler selv reise og opphold.

Hva du kan jobbe med

Bevaring av natur og ville dyr, barn, undervisning, byggeprosjekter, marine prosjekter, klimaforandringer, idrett m.m.

Noen prosjekter du kan jobbe med:

 • Gatebarn i India.
 • Bidra et forskerteam med bevaring av den utrydningstruet Panda i Kina.
 • Bygge skoler i Afrika.
 • Bevaringsprogram for utrydningstruet Gorilla og Sjimpanser i Afrika
 • Forbedre opplæringen av nye buddhistiske munker i Laos samt andre medlemmer av lokalsamfunnet mens du lærer om den lokale kulturen.

www.gvi.co.uk

Man kan bidra med engelskundervisning for unge buddhistiske munker i Sri-Lanka eller Laos igjennom Projects-Abroad eller GVI. Foto: Projects-Abroad

Frivillig arbeid for alle aldersgrupper

Atlantis tilby spennende arbeidspraksis i alle verdensdeler og samarbeider med lokale organisasjoner i hvert land som støtter og veileder deg i løpet av oppholdet ditt. I tillegg til å hjelpe får du relevant arbeidserfaring, gode språkkunnskaper og førstehånds kjennskap til et annet lands kultur. Du får oppleve et annet land og et arbeidsmiljø annerledes enn Norge, og du får internasjonal erfaring. Atlantis tilby prosjekter for alle aldersgrupper.

Varighet 1 uke og opp til et år og du betaler selv reise og opphold.

Hva du kan jobbe med

Barn, unge, eldre, utvikling, natur, miljø, .urbefolkningen, dyreprosjekter, økologisk jordbruk, vern av regnskog, undervisning, helse m.m.

Noen prosjekter du kan jobbe med:

 • Jobbe på barnehjem i Cape Town
 • Natur- og miljøprosjekt I Kruger nasjonalpark, Sør Afrika
 • Marine bevaringsprosjekter og dykking i Thailand
 • Helse og miljøarbeid i Kambodsja.
 • Arbeid med ville dyr i Namibia.

www.atlantis.no

Med X-plore kan du opplev nærkontakt med ville dyr med på Noahs Ark i Afrika . Her kan du jobbe med foreldreløse dyr på den familiedrevet gården som er hjemsted for forlatte og foreldreløse dyr midt i den afrikanske savannen. Foto: Noah`s Ark

Mang muligheter i hele verden

Å jobbe frivillig hjelper lokalsamfunn å utføre arbeid som ellers ikke hadde vært mulig. X-plore tilbyr både unge og voksne prosjekter i hele verden som har alt fra noen få timer til full arbeidsdag. Reise og opphold betaler du selv, men opplevelsene du får med deg er garantert verdt hver eneste krone. Varighet fra noen uker opptil flere måneder. Reise og opphold betaler man selv.

Hva du kan jobbe med: Miljøvern, undervisning, sosial velferd, helse, rettshjelp, dyr, sport, musikk, vitenskap m.m

Noen av prosjektene du kan jobbe med:

 • Jobbe med foreldreløse dyr i Namibia.
 • Menneskerettigheter i Argentina.
 • Undervise foreldreløse barn i Thailand.
 • Afrikanske villdyr på naturreservat i Zimbabwe.
 • Undervise på sommercamp i USA.

www.x-plore.no

God reise!

Har du vært på frivillig arbeidsferie? Del gjerne dine opplevelser med våre lesere i kommentarfeltet under.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.