Økologiske klær – ja takk!

Nudie Jeans er 100 % sertifisert økologisk, både jeans og topper. De viser at den som vil, får det til! Foto Nudie Jeans

Nudie Jeans er 100 % sertifisert økologisk, både jeans og topper. De viser at den som vil, får det til! Foto Nudie Jeans

Mange er opptatte av hva de spiser og hvordan det påvirker dem. Færre tenker på at klær, sengetøy og andre tekstiler også påvirker oss. – Nå er utvalget av økotekstiler bedre enn noen gang, det er jeg veldig glad for, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Sele.

Gode eksempler – øko og reparasjon

Svenske Nudie Jeans og norske Norrøna er blant de som går foran med et godt eksempel. Nudie er 100 % økologisk, bomullen er GOTS-sertifisert og er produsert i Tyrkia og India, opplyser Sandya Lang som er CSR manager på kontoret i Göteborg. Norrøna bruker nesten bare økologisk bomull i sine bomullsklær og har også flere produkter av resirkulerte materialer. Nudie og Norrøna har mer til felles, begge tilbyr reparasjon av klærne. – Norrøna har tilbudt reparasjon i alle år. Man kan sende 20 år gamle skianorakker til reparasjon hos dem, det er virkelig flott, sier Maiken Sele entusiastisk. Nudie har nylig åpnet Concept Store med reparasjon i London, og tilbyr også reparasjon i butikken i Ilum i København.

Åpne fabrikklister og miljøvennlige materialer

Nudie lager også flotte ryetepper av brukte jeans. Foto Nudie Jeans

Nudie lager også flotte ryetepper av brukte jeans. Foto Nudie Jeans

I det siste har det vært mye fokus i media rundt dårlige arbeidsforhold for tekstilarbeidere. Framtiden i våre hender (FIVH) har en kampanje gående, for å få moteaktører til å være åpne om hvor de produserer. Blant annet H&M og Moods of Norway har gitt etter for presset, over 8000 nordmenn har skrevet under. – Man kan fortsatt skrive under, vi oppfordrer til det og støtter kampanjen, sier Sele. H&M har hatt kolleksjoner av økologiske og resirkulerte materialer i flere år, så det er bra at de også blir mer åpne om hvor de produserer, sier Sele. Kristin Fjeld i H&M opplyser at de har brukt resirkulert ull og -polyester siden 2008, økologisk lin og resirkulert polyamid siden 2009, og økologisk hamp er det siste tilskuddet på listen av miljøvennlige materialer. Fjeld sier også at 100 ansatte reviderer og følger opp at leverandørene etterlever deres krav. H&M gjennomførte 2646 fabrikkrevisjoner i fjor, hvorav 85 % var uanmeldte, ifølge Fjeld.

Levelønn og rett til å organisere seg

Vi tar det for gitt at vi kan leve greit av lønna vår her i Norge -det er ingen selvfølge i utviklingsland. FIVH har derfor hatt fokus på dette også i lengre tid, blant annet gjennom den internasjonale kampanjen Clean Clothes Campaign. Kampanjen har også satt fokus på retten til å organisere seg, få slutt på barnearbeid med mer. – Vi må være villige til å betale mer enn 49,90 for miljøvennlige og sertifiserte produkter, og heller kjøpe litt færrre plagg. Da bidrar vi til at flere får det bedre, og vi kan bruke klærne med god samvittighet, mener Sele.

Mer enn 3000 bedrifter sertifisert av GOTS

GOTS-logo med info om hvor mye av fiberet som er økologisk, hvem som har sertifisert og lisensnummer. Foto GOTS

GOTS-logo med info om hvor mye av fiberet som er økologisk, hvem som har sertifisert og lisensnummer. Foto GOTS

– Skal vi sikre både miljøvennlig produksjon, åpenhet og gode sosiale forhold, er sertifisering avgjørende, sier Maiken Sele i Oikos. I 2012 økte antallet GOTS-sertifiserte produsenter med 11 prosent, fra 2714 stk i 2011 til 3016 i 2012, ifølge tall fra GOTS International Working Group. – Det kan være interessant for norske designere og merker å vite hvor de kan få produsert GOTS-merkede tekstiler, sier Sele, hun håper flere vil følge Nudie og Norrønas eksempel. Topp 20-listen fra GOTS er: India, Tyrkia, Kina, Tyskland, Pakistan, Sør-Korea, Italia, Bangladesh, Japan, Storbrittannia, Frankrike, Portugal, USA, Østerrike, Nederland, Hellas, Hong Kong, Mauritius, Peru og Sveits.

Portugal øker mest – GOTS i 62 land

Topp tre på lista var samme i 2013 som i 2012, mens Portugal beveget seg fra tyvende til tolvte plass. De mer enn doblet antallet sertifiserte bedrifter i Portugal i 2012. I tillegg er det nye land som ikke har hatt noen sertifiserte bedrifter før, som Bahrain, Colombia, Kenya, New Zealand, og Paraguay. – Det er viktig at flere blir sertifisert i utviklingsland, hevder Sele, for der er utfordringene ofte størst, fortsetter hun. GOTS-sertifiserte bedrifter finnes nå i 62 land (2013). Mer informasjon finnes i årsmeldingen til GOTS for 2012, den kan lastes ned her.

Forbrukerinfo – hvor finner jeg?

– Vi får mange henvendelser fra folk som er forvirret og ikke vet hva de skal se etter. Det virker også som at økologiske klær er lite tilgjengelig på det norske markedet. Jeg tror det hovedsakelig er mangel på informasjon, mange vet ikke at flere kjente merker har klær av økologiske og andre miljøvennlige materialer, sier Sele. – Vi har laget en oversikt over hvor man får tak i økologiske tekstiler, med bilder av de vanligste sertifiseringene. Oversikten er nok ikke komplett og vi tar veldig gjerne i mot tips på e-post: maiken@oikos.no. – Det aller beste er selvsagt å begrense forbruket og gjerne kjøpe brukt eller bytte med venner og familie. Jeg er veldig glad i mine økojeans, men de klærne jeg arver er ofte de jeg er mest glad i, avslutter Sele.

Les også;

Hvorfor økologisk bomullsproduksjon

Tips til etiske og miljøvennlige klær

Del

About Oikos

Oikos - Økologisk Norge er en organisasjon som jobber for et mer økologisk samfunn. Vi har hovedfokus på mat, men jobber også med andre områder som bistand, tekstil, kosmetikk m.m. Oikos er med i Forum for utvikling og miljø, Initiativ for etiske handel, Grønn Hverdags kompetansenettverk og er miljøfyrtårnsertifisert.