Miljøvennlig bil- og båtpleie

Ved bruk av helsevennlige produkter er det ingen fare for å la barna ta del i bilvasken. Foto:Sxc

Konvensjonelle rengjørings- og pleiemidler kan inneholde mengder av giftige kjemikaler som kan være tungt nedbrytbare i naturen og helseskadelig for både mennesker og dyr. Ved å bruke mer miljøvennlige og naturlige fremgangsmåter unngår du å skylle giftstoffer ut i naturen og du slipper nærkontakt med ugunstige kjemikaler.

Fordeler ved å bruke naturlige midler og metoder:

 1. Du sparer miljøet for utslipp av giftige kjemikalier.
 2. Du unngår å utsette deg selv og dine for kjemikalier som kan fremkalle irritasjon eller eksem både ved direkte kontakt eller indirekte via innånding.
 3. Naturlige fremgangsmåter er billigere i bruk enn moderne vaske- og pleiemidler.
 4. Du sparer plass da du unngår mange forskjellige flasker og bokser.
 5. Alle fremgangsmetoder kan også tas i bruk i hjemmet.

Hvordan vaske bilen eller båten uten giftige kjemikalier

Utvendig vask

En bøtte med varmt vann og en spiseskje med oppvasksåpe er alt du egentlig trenger for å få bilen skinnende ren. Oppvasksåpe påføres med svamp og fjerner lett fett og vanskelige flekker. Bruk svanemerket såpe som er det mest miljøvennlige av konvensjonelle produkter, og skyll godt med vann.

Faresymboler du finner på konvensjonelle produkter.

Faresymboler du finner på konvensjonelle produkter.

Skinnende vinduer

Fyll en sprayflaske med 3 deler varmt vann og 1 del hvit eddik. Ønsker du litt frisk lukt fyll på et par teskjeer med sitronsaft. Spray, vask og tørk av med mikrofiberklut. Mikrofiberkluter tar i seg selv flekker og skit. Ser du hvite striper på vinduet når du er ferdig er det rester av kjemikalier fra konvensjonelle produkter som legger seg som en hinne på glasset. Noen dråper med oppvasksåpe i eddikblandingen vil fjerne stripene. Avispapir kan også brukes til å tørke vinduene.

Krom

Bruk en pasta laget av natron og vann og påfør med svamp. Har du vanskelige flekker eller døde insekter, dryss på litt natron og spray på litt vann. La det sitte noen minutter eller mer så det løsner. Skrubb med svamp og skyll godt. Poler med en myk mikrofiberklut for mer skinnende overflate. For å fjerne overflaterust, påfør en pasta av salt og sitronsaft og la det virke noen minutter. Gni med sitronskallet på stedet og rusten er vekke. Å pensle litt matolje på dypere rustflekker beskytter for vann og vil derfor utsett rustprosessen noe. Må påføres jevnlig da oljen forsvinner litt etter litt.

Skinnseter, gummi, plast og dashbord

Ha 2 deler olivenolje, eller annen matolje, og 1 del eddik på en sprayfalske. Ryst godt, spray på og gni godt inn. Ikke spray på for mye på skinn så det blir klissete. Polèr godt med en tørr fille for å fjerne overflateolje, og la det tørke litt for å unngå olje på klærne. OBS: Ikke bruk på semsket skinn! Det vil lage stygge flekker.

Tre

Samme fremgangsmåte som over, men her kan du være raus med blandingen. Arbeides inn med pensel aller klut. La det ligge å trekke godt inn i treet før du etterpolerer med en tørr klut. Etterpolerer du før det tørker helt får du en blankere overflate.

Fjerning av lukt

Både natron og eddik er effektive luktfjernere.

Alternative 1: Dryss natron jevnt over stoff og seter, la det virke en stund før det støvsuges vekk. Alternativ 2: For fjerning av kraftig lukt av røyk, oppkast eller hund. Tørk over interiøret med en fuktig klut vridd opp i eddik. Lukten av eddik forsvinner etter en stund. Spray eventuelt blandingen «skinnende vinduer» på alle overflater, la det virke noen minutter og tørk av med klut.

Vask innvendig

Du trenger ikke kjemikalier for å vaske bilen eller båten din. Fyll rett og slett en sprayflaske med vann, noen dråper oppvasksåpe og eventuelt et par teskjeer eddik for bedre renseeffekt og luktfjerning. En teskje sitronsaft både renser og gir litt naturlig frisk duft hvis man ønsker det.

– Kan også brukes som multirengjøringsmiddel i hjemmet!

Dekkfornyer

Spray dekkende med oppskrift «Vask inn- eller utvendig», skrubb godt med en børste. For vanskelige flekker dryss litt natron på våt børste og skrubb. Skyll godt og la tørke. Spray på blandinge for skinn og gummi over, la det trekke inn en stund før du polerer med en tørr fille. Sørg for at overflateolje blir fjernet så dekkende ikke blir klissete og trekker til seg støv.

Voksing og polering

Se etter Svanemerket produkter til polering. Et Svanemerket bil- eller båtpleiemiddel inneholder minst mulig skadelige stoffer som påvirker miljøet.

Lær mer om kovensjonelle bil- og båtpleiemidler.

Du trenger:

 • Eddik, 7 prosent hvit; fjerner vond lukt, desinfiserer.
 • Natron; mild skrubbe effekt, renser, fjerner lukt og vanskeligere flekker.
 • Matolje; polerer, beskytter mot vann og gir næring til matte og tørre flater.
 • Eventuelt sitron; renser, desinfiserer og tilfører frisk duft.
 • Oppvasksåpe; bruk miljømerket oppvasksåpe for å unngå skadelig kjemikalier.
 • Vann; Ikke bruk mer vann enn nødvendig. Spar på vannet.
 • Mikrofiberkluter; er i seg selv supergode til å fjerne flekker med litt vann.
 • Andre kluter; har du klær eller stoff liggende som skal kastes, klipp det opp i passelige biter og bruk som klut.
 • Svamp; bruk gode svamper som kan brukes om igjen.
 • Sprayflaske; gjenbruk brukte rengjorte sprayflasker og skriv hva det er på flasken, så har du eventuelt rester til senere bruk.
 • Børste; bruk gode koster som varer. Gjenbruk eventuelt oppvaskkoster du hadde tenkt å kaste.

Tips: Når du har brukt opp gamle rengjøringsflasker kan disse vaskes og brukes om igjen til de naturlige blandingene.

Har du miljøvennlige tips til bil- og båtpleie, legg inn kommentar under og del med dine medmennesker.

 

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.