9 tips til en mer miljøvennlig påske

Det er fullt mulig å ha en miljøvennlig påskeferie. Foto: Freeimages

Det er fullt mulig å ha en miljøvennlig påskeferie. Foto: Freeimages

Ni tips til en litt mer miljøvennlig påskeferie.

1. Kortreist påskeferie

Om du skal stå på ski eller bare slappe av i påsken. Du trenger ikke reise langt for å få de gode påskeopplevelsene. Der finnes ofte gode tur- og skimuligheter i ditt nærmiljø. Eller sjekk  økoturisme i vakre Norge og se etter miljømerkede turistbedrifter.

2. Reis kollektivt

Reiser du kollektivt slipper du å ta hensyn til køer, glatte veier, parkering og parkeingsavgifter, og du kan nyte utsikten, møte nye mennesker, lese bøker eller ta deg en kvil mens du reiser. La reisen bli en del av opplevelsen og velg tog eller noen av de mange bussene som kjører landet rundt.

3. Miljømerket solkrem

Se etter Svanemerket produkter som garanterer minst mulig innhold av helse- og miljøskadelige stoffer eller andre miljømerket solkremer.

4. Palmeoljefri påskeegg

Kjøp sjokolade og påske-egg uten regnskogødeleggende palmeolje. Sjekk Palmeoljeguiden for å se om påskegodteriet inneholder palmeolje.

5. Fairtrade sjokolade og vin

Når du velger Fairtrade-sertifiserte varer støtter du opp om en ordning som blant annet garanterer en minstelønn for kakaobønder og andre produsenter i sør. Finn sertifiserte varer i Fairtrade oversikten. Les om Kakaoproduksjon her.

6. Økologiske egg

Økologiske høner går fritt og har tilgang til utearealer i motsetning til «frittgående» høner som lever i store trange haller og burhøns som lever hele livet i små trange bur. Velger du økologiske varer og egg støtter du opp om produsenter som tar mer hensyn til dyrene og produserer uten sprøytemidler og kunstige tilsetningstoffer. Der er mange grunner til å velge økologisk. 

7. Ikke kjøp mer mat enn du bruker

Globalt kastes en tredjedel av all mat som produserer, I Norge kaster husholdningene omtrent hver fjerde handlenett med mat. Velg en matbevisst påske og kast mindre mat. Sjekk skuffer, skap og fryseboks før du handler inn til påske, så unngår du kasting av mat som blir dårlig.

8. Lån skiutstyr eller kjøp brukt

Står du på ski en gang i året trenger du ikke investere i dyrt skiutstyr. Vil du på skitur i påsken men mangler skiutstyr til deg selv eller ungene, kan du spørre venner og familie om å låne, eller høre med din lokale sportsforretning eller skibakken om de leier ut utstyr. I noen kommuner finnes også initiativ til gratis utlån av sports- og fritidsutstyr. Spør din kommune om det finnes der du bor. Du kan også kjøpe rimeligere brukt utstyr på nettsider som Finn eller på et loppemarked nær deg.

9. Velg miljøvennlig skismøring

Noen skismøringer inneholder miljøgifter og skadelige stoffer som fluor. Velg smørefrie ski eller god tradisjonell voks.

 

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.