Redesign for avfallsreduksjon

Foto: Cecilie Bannow, DRB

BIR delte nylig ut en miljøpris på 50 000 kroner til en kunsthøyskolestudent som lager puter av gammelt lærkapp. Avfallsreduksjon, gjenbruk og redesign er i vinden som aldri før.

Gjennom miljøprisen ønsket BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap) å sette fokus på avfallsreduksjon og gjenvinning, samt tiltak og aktiviteter som er viktige for miljøet. Kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre forteller:

-Ett av våre mål er å få ned de store avfallsmengdene. Da er vi avhengig av at folk er bevisst hva de kjøper og at de blir flinkere til å gjenbruke ting. BIR ønsker å gå foran med et godt eksempel og vise at vi tar et tak for å få til avfallsreduksjon.

Populær konkurranse

Det kom inn nærmere 40 bidrag til konkurransen, og selv om hovedvekten kom fra Kunsthøyskolen i Bergen og Arkitekthøyskolen, deltok også den jevne bergenser. Juryen mottok en rekke kreative produkter; alt fra lommebøker av melkekartonger til hjemmelagde sko med såler av sykkeldekk.

De tre finalistene: Lars Beller Fjetland, Elisa Kolle og Elisabeth Ellefsen

Skinnputer av lærkapp

Prisen ble delt ut på et stort redesign-arrangement i hjertet av Bergen, og konseptet LINK av Lars Beller Fjetland ble utropt til vinner. Hans skinnputer er laget av lærkapp fra et nedlagt garveri på Osterøy utenfor Bergen. Kunsthøyskolestudenten bruker en egen stanse- og fletteteknikk og setter sammen flotte designputer. Juryen fremhevet i sin begrunnelse hvordan Beller Fjetlands produkt reduserer avfallsmengdene ved å benytte høykvalitetsmaterialer som i dag bare går i bosset.

Et vellykket arrangement

Nygård Havre oppsummerer arbeidet med miljøprisen slik:

-Vi delte ut BIRs miljøpris på et stort redesign-arrangement hvor mange ulike aktører var med, midt i sentrum på en travel handlelørdag. Vi fikk mye medieoppmerksomhet, og har gjennom konkurransen kommet i kontakt med kunsthøyskole- og arkitekthøyskolestudenter, samt mange BIR-kunder som er opptatt av redesign. Jeg er stolt over at vi har fått så mye fokus på gjenvinning og gjenbruk.

Les mer

BIRs miljøprisvinner kåret

 

Del

About Retursamarbeidet LOOP

LOOP er en stiftelse opprettet av returselskapene i 2000. LOOPs formål er å øke kunnskap og forbedre holdninger og adferd knyttet til kildesortering og gjenvinning. LOOP fremmer samarbeid som styrker felles, effektiv kommunikasjon i hele miljø-, retur- og gjenvinningsbransjen.