Om kakaoproduksjon

Kakaofruktene vokser på trær, kappes ned, skrelles og kuttes opp. Så legges de til modning i palmeblader på bakken. Deretter tas bønnene ut av frukten og legges til soltørking hvor de blir ristet innimellom, som på dette bildet.

Mer enn 14 millioner mennesker i 30 utviklingsland lever av å dyrke kakao, som for en stor del konsumeres i Vesten. De to vestafrikanske landene Ghana og Elfenbenskysten står for ca. 80 % av verdens totale kakaoproduksjon. Resten kommer fra Latin-Amerika.

Tekst: Bente Myhre Haast, Kommunikasjonssjef Fairtrade Norge Foto: Fairtrade, Anders Nilsen Adapterphoto

Ca. 90 % av verdens kakao dyrkes på små, familieeide gårder. Bøndene har ofte ingen tilgang til markedsinformasjon om hva kakaoen deres egentlig er verdt, og mange får meget lav betaling av uærlige oppkjøpere, i tillegg til at et høyt antall mellomledd ofte fører til at det blir lite som tilkommer bonden. Fattigdommen som blir resultatet av den lave råvarebetaling, fører igjen til problemer som barne- og tvangsarbeid. Foreldre har ofte ikke råd til å sende barna på skole, men ser seg nødt til å ha dem som fulltids arbeidskraft for å få hjulene til å gå rundt. I tillegg finnes det også mange tilfeller av handel med barneslaver.

Fairtradeordningen gjør livet bedre for mennesker i sør. Les om Lucky Patience og hva dette betyr for henne.

Om norsk sjokoladeindustri

Det eneste norske sjokoladehuset som produserer Fairtrade-merket sjokolade, er konfektmakeriet Cielo. Innen utgangen av april produserer de all sin sjokolade som Fairtrade-merket.

Ingen av de store sjokoladehusene har Fairtrade-merket sjokolade, slik flere av deres internasjonale “kolleger” (Cloetta, Cadbury, Nestlé, Divine) har. Fairtrade Norge har imidlertid en god dialog med Norske Sjokoladefabrikkers Forening (Brynild, Kraft Foods Norge (Freia), Nidar, Minde), og jobber for at dette bildet skal endre seg.

I Kakaolandsbyen Kuapa Kokoo, som er med i kakao-kooperativet, pakkes kakaobønnene i sekker før de skipes til Europa.

Om sjokoladeomsetning i Norge

Omsetningen i Norge av Fairtrade-merket sjokolade økte fra 4,6 millioner kroner i 2009 til 15 millioner i 2010.

For informasjon om merker og forhandlere, se fairtrade.no

Fairtrade-merket Divine sjokolade av kakao fra Kuapa Kokoo, Ghana.

Del

About Fairtrade Norge

Fairtrade er navnet på den internasjonale merkeordningen for rettferdig handel mellom fattige produsenter i Sør og markedsaktører i Nord. Det finnes Fairtrade-organisasjoner i 21 land, de fleste i Europa, i tillegg til USA, Canada, New Zealand, Australia, Japan og Mexico. I Norge administreresmerkeordningenav den ideelle stiftelsenFairtrade Max Havelaar Norge.