Ny Fairtrade-vin fra Argentina

Foto: Sxc

Det finnes fra før ni Fairtrade-merkede viner på det norske Vinmonopolet. Nå kommer nummer ti; En smakfull rødvin fra den argentinske pampasen, med navnet «La Bodega del sol»! I tillegg til at denne vinen er kraftig på smak og passer ypperlig til det argentinske og møre kjøttet, bidrar du som vindrikker til at fattige lokalsamfunn i Mendoza stadig utvikles.

«La Bodega del sol» er laget på den populære Cabarnet Sauvignon-druen, og kommer fra det mest anerkjente vindistriktet i Argentina; Mendoza. Her blir vindruene vannet med krystallklart smeltevann fra Andesfjellene, og dyrket på vinmarker som ligger i høyden. Klimaet her er ideelt for dyrking av vindruer, med varme og mye solskinn om dagen og kjølige temperaturer om natten.

«La Bodega del sol» blir produsert av vindyrkere fra områdene Lavalle, San Martin og Medrano som ligger i Mendoza-distriktet i Argentina. Bøndene og arbeiderne her tilhører kooperativet Fairhills Argentina Trust, som ble Fairtrade-sertifisert i 2007. Salget har foreløpig gått til England og Finland, men nå kommer «La Bodega del sol» også til Norge.

Fairtrade-sertifiseringen av Fairhills Argentina Trust bidrar blant annet til at miljøet ivaretas, at arbeidsforholdene er bedre, og at bøndene får være med å stemme over hvordan Fairtrade-premium pengene skal benyttes i lokalsamfunnet. Fairtrade premium er en ekstra sum penger per kilo druer som forvaltes av bøndene og arbeiderne selv i demokratisk fellesskap. Siden 2007 har pengene blitt investert i flere prosjekter som har gagnet bøndene og deres familier. I løpet av de første årene brukte de pengene til å oppgradere skolebygg og skaffe manglende skolemateriell. Det ble også innført gratis tannlegetilbud for bøndene og deres familier.

De siste årene har pengene blitt brukt til å bygge et nytt medisinsk senter som skal tilby helsetjenester til de trengende i hele distriktet. Det har også blitt kjøpt inn nødvendig medisinsk utstyr til helsesenteret, samt at det har blitt donert 300 par sko og skoleuniformer til et velferdssenter i Lavalle

Enda flere planer er lagt for året 2012. Blant annet har de bestemt at pengene skal benyttes til å vedlikeholde to eldresentre og to helsesentre i distriktene. Bønder som bor langt unna vinmarkene eller prosesseringsfabrikken skal få tildelt sykler, og tre barneskoler skal få mer nødvendig utstyr.

Erik Hager, daglig leder i Fairtrade Norge, håper at «La Bodega del sol» faller i smak blant norske vindrikkere. -Vi håper at vinen passer norske ganer, slik at vindyrkerne i Mendoza-distriktet kan fortsette å investere i sine lokalsamfunn, sier han.

Vinen anbefales til retter av rødt kjøtt som biff, lam, grillmat og smaksrike pølser, samt pasta, pizza og kylling. Vinen er også godt egnet uten følge av mat.

Se etter « La Bodega del sol» neste gang du er på polet. Da er du med på å utvikle fattige lokalsamfunn i Argentina.

Del

About Fairtrade Norge

Fairtrade er navnet på den internasjonale merkeordningen for rettferdig handel mellom fattige produsenter i Sør og markedsaktører i Nord. Det finnes Fairtrade-organisasjoner i 21 land, de fleste i Europa, i tillegg til USA, Canada, New Zealand, Australia, Japan og Mexico. I Norge administreresmerkeordningenav den ideelle stiftelsenFairtrade Max Havelaar Norge.