Lyspærekonspirasjonen – Historien om planlagt foreldelse (Dokumentarfilm)

Verdens lengstlysende lyspære har lyst i over 110 år på en brannstasjon i California. Fotokreditt: Michael Macor / The Chronicle

I Livermore, California, henger verdens eldste fungerende lyspære, den har lyst uavbrutt siden 1901. Dette er historien om planlagt foreldelse, om hvordan og hvorfor lyspæren ble det første produktofferet i et samfunn styrt av vekstøkonomi.

Vi lever i et forbrukesamfunn hvor vi lokkes til å forbruke mest mulig og låne penger til ting vi egentlig ikke trenger. Det dreier seg ikke lenger om å vokse for å tilfredstille behov vi har som mennesker, men vokse for å vokse som et økonomisk samfunn. Tekniske dippedutter og apparater blir laget med planlagt kort levetid, de er lite lønnsomme å reparere og ender opp som miljøbelastende avfall. Kjøp ny, anbefaler butikkene, og deklamerer med at det er billigere å kjøpe nytt. Og så blir det nå ofte slik da, når det koster tilnærmet det samme å reparere som å kjøpe nytt.

Siden 1920- tallet har planlagt foreldelse eksistert. Da begynte produsenter bevisst å forkorte varers levetid for å øke etterspørselen og omsetning.

Ingen lov forbyr å selge og produsere produkter med planlagt produktforeldelse. Men hvorfor er det lov? Og hvorfor snakker ingen om det?

Vår bruk og kast mentalitet er et resultat av nøye gjennomtenkt forbrukermanipulering.

Se dokumentarfilmen, Pyramids of waste – The lightbuld conspiracy,  som gir et innblikk i manipuleringen. Film til ettertanke!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.