Fra betong til kortreist mat

FOOD from the SKY inspirere mennesker og bedrifter til å dyrke kortreist, økologisk og bærekraftig mat fra toppen av et supermarked. Foto: Food from the sky

På kjøpesentre og supermarkeder importeres det daglig tonnevis med grønnsaker, frukt, planter og krydderurter fra hele verden. Av all mat som produseres på globalt basis er det anslått at nær halvparten av maten ender opp som matavfall og at 1/3 av maten forbrukerne kjøper blir kastet. Ikke bare har dette en moralsk side med tanke på de nær en milliard som sulter eller lider av underernæring i verden. Kasting av mat skaper klima- og miljøproblemer og forsterker behovet for økt matproduksjon.

At en agurk, tomat eller et salathode må reise halve jorden rundt for å ende opp som søppel i Norge kan vel mildt sakt kalles sløsing og bortkastet ressurser.

Den ultimate løsningen på mer bærekraftig og kortreist mat kan vel påstås å finnes på et betongtak midt i London. Her finner man en gruppe mennesker med en visjon om «Å dyrke frem Liv, Mat og Felleskap på våre mest sementerte steder» og «å plante frø i folks hjerter»

Foto fra Food from the sky

FOOD from the SKY kaller de seg. Et banebrytende samarbeid mellom et supermarked og mennesker med en visjon som forvandlet et flatt betongtak til en bugnende mathage. Et matdyrkingsprosjekt og pedagogiske initiativ på toppen av taket på Thornton’s Budgens supermarked Nord i London. Sammen med medlemmer, frivillige og barn dyrker de økologiske grønnsaker, frukt, sopp og urter samtidig som de inspirere forskjellige deler av samfunnet. Prosjektets formål er å være så bærekraftig som mulig og ta hensyn til både jorden, mennesker og rettferdighet.

Hos FOOD From The SKY handler det om å inspirere og få frem et sunt og bærekraftig forhold til mat i byer og sammen med supermarkeder. Dette gjøres gjennom maten som dyrkes på tak samtidig som de driver undervisnings programmer for enkeltpersoner, skoler, supermarkeder og organisasjoner.

Azul-Valerie Thome (The positive earth project) – Medskaper og prosjektleder av FOOD from the SKY på taket i London før det ble til en grønn oase.

Ved å etablere en alternativ tilnærming til matproduksjon og forbruk, ønsker de å bygge en grunnleggende mal som lett kan brukes av andre supermarkeder og organisasjoner.

På taket i London dyrkes glade agurker, salathoder, gulerøtter, urter, erter, tomater og blomster som hver fredag selges 8 meter lengre nede i supermarkedet. Matavfall fra supermarkedet brukes igjen til å fore meitemarken og kompostbingene på taket. Komposten blir igjen brukt til å dyrke frem ny kortreist, miljøvennlig, etisk og sunn mat.

Et slikt selvforsynt matdyrkingsprosjekt gir uendelige muligheter både for hoteller, sykehus, kjøpesentre, og andre som skulle være så heldig å ha et flatt tak som skriker etter å bli brukt til noe nyttig.

Jeg kan ikke annet enn å sende ballen videre og håpe at noen ildsjeler vil sette i gang slike inspirerende prosjekter i Norge.

«Kjære Olav Thon…. »

Way to go FOOD From the SKY!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.