Få DAB-signal på FM-radio

Tiny M7 DAB-adapter på gammel Tandberg radio. Sjekk din forhandler om din radio kan påmonteres adapter. Foto: Leverandøren Elkjøp

Utfasing av FM og overgang til DAB er i gang og i løpet av 2017 stenges FM-nettet i hele Norge. Men ikke kast din gamle FM-radio. Den kan kanskje få nytt digitalt DAB-liv med en adapter.

Med den omstridte overgangen fra FM til digital radio DAB viser undersøkelser at så mye som 7,9 millioner norske radioapparater blir berørt av overgangen og står dermed i fare for å ende opp i et gigantisk søppelhav. Men det betyr ikke at alle blir ubrukelige og må kastes. Alle radioer med inngang for ekstern lydkilde kan nemlig oppgraderes med en DAB-adapter.

Ulike adaptere

Tiny C3 DAB-adapter til bil. Foto: NAF

Se etter lydinngang som aux eller line-in bak på radioen. Her kan du koble til en adapter som så vil motta de digitale radiosignaler og sende de videre til radioen. Er du usikker på om din gamle radio kan påmonteres en adapter, ta et bilde av baksiden av radioen og vis til din forhandler.

Der finnes ulike adaptere i ulike prisklasser, også egne modeller for bruk i bil. De rimeligste ligger på rundt 700,- . Ikke helt billig, men det kan i mange tilfeller være rimeligere enn å kjøpe ny radio eller nytt stereoanlegg og samtidig redde den fra å ende opp som søppel.

Overgang til DAB i ditt distrikt

Nordland er første region som får FM-nettet slukket. Deretter følger de andre fylkene en etter en:

Region 1: Nordland 11. januar
Region 2: Trøndelag, Møre og Romsdal 8. februar
Region 3: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland 26. april
Region 4: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene 21. juni
Region 5: Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus 20. september
Region 6: Troms og Finnmark 13. desember

Radio til gjenvinning

Elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder og må leveres til gjenvinning. 93 prosent av materialene i en radio kan gjenvinnes og bli til nye produkter, så husk å lever radioen til din el-butikk hvis den ikke lenger kan brukes.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.