-En ekte helt! Ga opp karriere for å hjelpe Indias hjemløse

 

Det er gleden de får ved å bli vist omtanke som driver Krishnan. For ham er det ikke bare viktig å gi fysisk føde, men også mental føde iform av nærhet og personlig pleie. Her mater han en av de hjemløse mens en kjærlig arm hviler rundt halsen. Utrykket i ansiktet til den hjemløse taler for seg!

Det skal kun et kort øyeblikk til for å forandre ens liv for alltid. Krishnan så en eldre mann spise sine egne eskrementer. Det var da han skjønte hva han måtte gjøre. Dette er den utrolige historien om Narayanan Krishnan, en prisvinnende kokk med gode fremtidsutsikter. I 2002 endret han kurs etter et kort møte med en av India`s millioner hjemløs.

Foto: Akshaya Trust

Krishnan var en ung kokk på vei til Sveits for å jobbe på et 5-stjerners hotell. Men en rask tur på besøk til sin familie før han reiste til Europa endret ham og hans planer for alltid. Nå bruker han hele sitt liv på å hjelpe hjemløse i Indias gater.

-I ung alder fikk jeg erfare på nært hold hvilke tragedier hundrevis av mennesker led under. Dette såret meg dypt, sier Krishnan.

-Jeg så en eldre mann spise sine egne eskrementer som om det var mat. Jeg ble dypt rørt og var bokstavelig talt sjokkert. Jeg gikk rett til det nærmeste hotell og kjøpte mat som jeg ga til mannen. Aldri har jeg sett noen spise så fort. Mens den eldre mannen spiste maten ble øynene hans fylt med tårer. Det var tårer av lykke. Det var da jeg bestemte meg for at det var dette jeg måtte gjøre resten av livet.

Innen en uke sluttet han i jobben sin og returnerte til sitt hjemland India for godt. Overbevisst om sin nye skjebne og at dette kunne gi ham den lykke og tilfredshet han endog ikke hadde funnet.

Krishnan og hans team kjører rundt og leter etter de hjemløse 3 ganger om dagen for å gi dem et måltid. Dette er tilstanden mange av dem befinner seg i.

Akshaya Trust

Krishnan grunnla sin non-profit organisasjon, Akshaya Trust, i juni 2002. Organsisajonen er nå inne i sitt tiende år og har siden starten servert mer enn 1.7 millioner måltider, frokost, lunsj og middag, til noen hundre nødlidende og hjemløse mennesker i Madurai, Tamil Nadu. Ofte må de hjemløse også mates med hånd. Det er mest eldre han tar seg av, noen er mentalt syke, mange er blitt forlatt av sin familie, ofte har de også blitt mishandlet.

-Mitt fokus er å hjelpe de lidende som ikke har noen som bryr seg og som ikke engang vet hvordan de skal søke hjelp. På grunn av fattigdommen India står over for har mange mentalt syke blitt overlatt til seg selv langs veiene i by`n, sier Krishnan.

Millioner av mennesker er hjemløse i India. Nøyaktige tall er uklare grunnet den enorme mengden, men Krishnan ønsker å hjelpe så mange som mulig der han kan.

Et menneske trenger mer enn mat

Krishnan begynner dagen sin klokken 4 om morgenen. 365 dager i året og 3 ganger dagen forbereder han selv, sammen med sitt team, smakfull enkel vegetarmat som blir pakket og kjørt ut til omtrent 400 hjemløse. I en van som ble donert til stiftelsen, kjører han rutinemessig rundt og leter etter de hjemløse under broer og ved templer hver dag hele året.

Narayanan Krishnan starter hver dag hele året klokken 4 om morgenen med å forberede mat til de hjemløse. Han har dedikert hele sitt liv til å hjelpe så mange hjemløse han kan.

Men han gjør mer enn å servere mat, han deler ut medfølelse og kjærlighet. For Krishnan er mental føde like viktig som fysisk føde. Derfor dusjer og barberer han ofte de trengende, gir dem en hårklipp og klær på kroppen. Dette gir dem ekstra verdighet og en følelse av at noen bryr seg, sier han. Mange vet sjelden sitt navn eller hvor de kommer fra, og ingen har overskudd til å be om hjelp eller gi takk. Noen er også fiendtlig innstilt grunnet sin situasjon, men dette bare styrker mitt ønske om å hjelpe, sier han.

Krishnan gir håp, kjærlighet og omsorg. Han viser medmenneskelighet mot mennesker som ofte aldri har blitt verdsatt. Han gir eldre hjemløse mennesker verdighet og kjærlighet, eldre mennesker som har levd et liv i rennesteinen, overlatt til seg selv, alene, og uten håp.

Veien frem

Matutdeling for en dag til 425 mennesker koster omtrent 2500,- kroner. Donasjoner dekker ikke alle kostnader, så Krishnan bruker egne penger han får inn fra utleie av et hjem han fikk av sin bestefar. Foreldrene har vært til mye hjelp.

-De var skuffet over mitt valg fordi de hadde brukt mye av sine penger på min utdannelse, sier Krishnan.

-En dag spurte jeg min mor, vær så snill å bli med meg, se hva jeg gjør. Da vi kom hjem sa min mor,

– Gi alle disse menneskene mat resten av livet. Jeg vil være der, og jeg skal fø deg.

-Jeg lever for Akshaya. Mine foreldre tar vare på meg sier Krishnan som sover i Akshaya`s beskjedne kjøkken sammen med de få medarbeiderne.

For øyeblikket er drømmen om å fullføre Akshaya Home det som står ham nærmest. Bygningene skal være hjem for minst 200 hjemløse til å begynne med, og tilby menneskene han hjelper, pleie og omsorg så godt som det er mulig. I mai stod 3 bygninger på tilsammen 700 kvadratmeter ferdig, fire bygninger på 1000 kvadratmeter er under bygging. Byggeprosessen som startet i 2008 har hittill kostet omtrent 3,5 millioner kroner. Pengene er donert fra mennesker i hele verden.

Akshaya Home under konstruksjon. Bygningen skal fullføres så snart der er nok midler, og bli hjem for minst 200 hjemløse som ellers bor langs veiene. Krishnan ønsker å gi de hjemløse et hjem hvor de kan føle seg verdsatt, elsket og trygge på at de hver dag kan spise seg mett.

-Jeg er glad for at Akshaya arbeid har inspirert så mange mennesker fra forskjellige deler av verden. Dette viser at de ønsker å hjelpe på sin måte, uttaler Krishnan til MOJO Magasin.

-Disse gode tankene generer positive vibrasjoner og gjør samfunnet til en bedre plass å leve i.

På tross av sitt beskjedne liv sier Krishnan at han nyter livet sitt.

– Det å ha fulgt tankene mine siden juni 2002 med full overbevisning har gitt meg total tilfredsstillelse og en indre ro. Det som driver meg er lidelsen jeg ser disse menneskene lever med. Jeg får styrke og energi av menneskene, maten jeg lager og gleden de får. Jeg ser deres sjel. Jeg er lykkelig, har en lidenskap og nyter arbeidet mitt. Jeg vil ta vare på mine medmennesker avslutter Krishnan.

Krishnan var i 2010 nominert til CNN`s Heroes Of The Year.

Få siste oppdateringer og følg Akshaya Trust på Facebook

Besøk Akshaya Trust.org for mer informasjon og hvis du ønsker å bidra.

Se video under:

 

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.