Denne våren skal hele Norge sykle til jobben

Den årlige Sykle til jobben-aksjonen skal lokke flere tusen nordmenn til å ta sykkelen fatt til jobb. Foto: Norges bedriftsidrettforbund

21. april går startskuddet for Sykle til jobben-aksjonen der flere tusen nordmenn er med. Aksjonen har som formål å få flere til å sykle, melder Norges bedriftsidrettsforbund. – Denne våren skal vi virkelig få til et løft for sykkelen, forteller Emily Robertson, prosjektleder for aksjonen.

– Nå samler vi oss for å hedre sykkelen! Å bruke sykkel på flere av de korte reisene utgjør en stor forskjell for helsa di og miljøet, forteller Emily Robertson, prosjektleder for Sykle til jobben-aksjonen.

21.april oppfordres deltakerne til å ta sykkelen fatt til jobb.

Stor gevinst i å sykle til jobben

Vi velger bil fremfor sykkel selv til reiser under 3 km og de fleste reisene vi gjør er korte, faktisk er 39 prosent under 3 km (kilde: Reisevaneundersøkelsen 2014). Ved å sykle til jobben på litt flere av disse korte reisene bidrar en til lavere utslipp og bedret luftkvalitet.

– Vi har tro på at 60 dager er nok for å endre en vane, og har gjennom 42 år sett at aksjonen fungerer for å få folk til å bruke sykkelen mer og komme i bedre form, fortsetter Robertson.

Å sykle til jobben gir en lang rekke gleder

  • Ferdig trent på vei til jobben
  • Du sikrer de anbefalte 30 minuttene med fysisk hverdagsaktivitet
  • Renere luft for alle
  • Penger spart på transport
  • Kjapp fremkomst, du kan sykle rett forbi rushtrafikken 

Visste du?

  • At dersom du sykler til og fra jobb kan du bidra med 150 kroner i samfunnskassa? Kjører du bil koster du samfunnet drøye 35 kroner på samme turen. Gjelder 6 km tur/retur jobb. Basert på beregningene i Oslo sykkelstrategi.

Mange stiller seg bak aksjonen

Sykle til jobben-aksjonen har mange ambassadører, deriblant Tine Sundtoft, klima- og miljøminister, Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister, Bent Høie, helse- og omsorgsminister, Abid Raja, stortingsrepresentant for Venstre og Wasim Zahid, Twitterlegen.

Ketil Solvik-Olsen:

– Jeg ser frem til å være med på Sykle til jobben, det er en viktig aksjon. Den har blitt til en god tradisjon og er en ypperlig anledning til å motivere flere til å bruke sykkel i stedet for bil og buss. Det er godt for folkehelsen, det er godt for deg selv, og det er godt for trafikkavvikling. Jeg setter pris på hver og en som blir med på Sykle til jobben-aksjonen nå mot sommeren, og er du skikkelig tøff fortsetter du når vinteren kommer, sier samferdselsminister Ketil Solvik Olsen.

– Det å få flere til å bruke sykkel til og fra jobb er viktig i et folkehelseperspektiv. Det er også viktig for trafikkavvikling, spesielt i de store byene. Får vi en stor andel av arbeidstakerne til å velge sykkel til jobb fremfor bil, så betyr det noe for kø og kaos i innfartsårene, sier samferdselsminister Ketil Solvik Olsen.

Abid Raja:

– Sykkel er det perfekte kinderegg; godt for helsa, miljøet og en kommer faktisk raskere frem. Så er det jo gøy! sier Abid Raja, stortingspolitiker fra Venstre og Sykle til jobben-ambassadør.

Tine Sundtoft:

– Sykle til jobben-aksjonen er et flott tiltak som samler mange sykkelglade og sykkelferskinger om å bruke sykkelen som transportmiddel, sier Tine Sundtoft, klima- og miljøminister og Sykle til jobben-ambassadør. 

Bent Høie:

– Jeg anbefaler alle å sykle til jobben. Da får leggmusklene dine trim i de bratte oppoverbakkene og lattermusklene trim i de bratte nedoverbakkene. Begge deler er bra for helsa!

– Du får mosjon du blir glad av. Og slipper bilkøen du blir irritert av. Du gjør ikke bare en innsats for din egen helse, men også for miljøet ved å velge et fremkomstmiddel uten utslipp. Jeg oppfordrer alle til å velge to hjul til jobb i stedet for fire!

Wasim Zahid:

– Sykling er en av de enkleste måtene å fylle opp treningskvoten på. Det er bare å sette seg på setet og tråkke rundt. Nytten kan være dramatisk: Tallrike undersøkelser viser at syklister er både slankere og i bedre form enn de som kjører bil. Land med flest syklister har også færrest overvektige.

Per 20.april kl 8:10 er det 15.811 deltakere påmeldt. Tradisjonelt har de fleste meldt seg på siste dagen. Deltakerne er godt i gang med å registrere all sin fysiske aktivitet på nettsiden.

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen