Coop bananer: Reddet av økologisk Fairtrade-produksjon i Ecuador

Foto: Sxc

På grunn av en stor risiko tatt av 14 ecuadorianske bønder for 12 år siden, har bananprodusenten Robinson klart å redde plantasjen sin.

For fem år siden var Robinson Erique på randen av konkurs. Bananplantasjen han drev var ikke lønnsom på grunn av ustabile priser på verdensmarkedet, og han klarte ikke å få driften til å gå rundt. Heldigvis fikk han høre om organisasjonen El Guabo Association of Small Banana Producers (El Guabo), og fikk gjennom dem hjelp til å konvertere til økologisk og Fairtrade-sertifisert bananproduksjon. På grunn av dette driver han i dag en lønnsom plantasje.

El Guabo ble startet i 1998. Da bestemte 14 marginaliserte bananbønder i Ecuador seg for å satse stort; de sendte en container med bananer til Europa i håp om å selge den direkte til et supermarked. Hensikten var å kutte ut mellommannen og ta makten i egne hender. Bøndene oppnådde det de ønsket, og historien endte i suksess: El Guabo er i dag en demokratisk organisasjon bestående av 450 småskalabønder som drives av bøndene selv, med de fordelene det fører med seg. Kooperativets bananer har også nådd Norge, og kan kjøpes hos Coop.

En av årsakene til at Robinson har valgt å holde seg til El Guabo og Fairtrade er at han nå, i motsetning til tidligere, har en stabil inntekt.

– Prisen på økologisk frukt er mer gunstig, og Fairtrade-sertifiseringen gjør at jeg kan forvente økonomisk stabilitet. Før var jeg avhengig av det kommersielle markedet, og når prisene falt der ble inntekten min naturlig nok påvirket negativt. Enkelte ganger solgte jeg banankasser til 1 dollar per stk, mens jeg nå kan forvente rundt 7 dollar for en kasse økologiske.

Som del av Fairtrade mottar El Guabo også premium for varene sine. Dette er en pott med ekstra penger fra handelen som går til felles utvikling i samfunnet og produksjonseffektivisering, og i El Guabos tilfelle får de 1 dollar til dette formålet per banankasse solgt. Pengene har blant annet blitt brukt til forbedring av skoletilbud og infrastruktur, samt helsetjenester og miljøprosjekter.

Del

About Fairtrade Norge

Fairtrade er navnet på den internasjonale merkeordningen for rettferdig handel mellom fattige produsenter i Sør og markedsaktører i Nord. Det finnes Fairtrade-organisasjoner i 21 land, de fleste i Europa, i tillegg til USA, Canada, New Zealand, Australia, Japan og Mexico. I Norge administreresmerkeordningenav den ideelle stiftelsenFairtrade Max Havelaar Norge.