Bygger hus av søppel for å hjelpe fattige

Dan Phillips’s første kunstneriske prosjekt, Tree House.

Å se potensiale i ting som normalt ender opp som avfall kan spare miljøet og ikke minst lommeboken for mye. Dan Phillips har gjort levebrød av å bygge boliger der 70-80 prosent av materialene er gjenvunnet avfall. For ham har nesten alt søppel et potensiale som byggemateriale.

I 1997 startet Phillips sitt byggefirma, Phoenix Commotion i Houston, Texas, med ønske om å bevise at det å bygge rimelige boliger av resirkulerte materialer har en plass i byggeindustrien. Han ble inspirert av ironien han så i alt potensielt byggemateriale som ble kastet samtidig som det var mangel på rimelige boliger.

– Man kan ikke trosse fysikkens lover eller byggeforskrifter, men utover det er mulighetene uendelige, uttaler han til New York Times.

-Attraktive, rimelige boliger er mulig og jeg er her for å bevise det.

Han ønsker å tilby mennesker med lav inntekt boliger de kan leve med og samtidig vise at det er mulig å tjene penger på et idealistisk grunnlag. Mange amerikanere med minstlønn har ikke råd til egen bolig, Phillips brenner for å gi disse menneskene en mulighet til å skape sitt eget hjem. I arbeidet krever han at huseierne selv tar del i både planlegging og bygging av huset så de får nyttig kunnskap om boligen de skal bo i, og ikke minst glede av å ha tatt del i å skape sitt eget hjem.

Phoenix Commotion`s boliger møter lokale byggeforskrifter og er energieffektive som en del av Phillips byggefilosofi. Han bruker både avfall og gjenvunnet materialer fra andre byggeprosjekter i sitt arbeid.

Vi trenger flere inspirerende sjeler som Dan Phillips som våger å tenke nytt og gå nye veier for løse de utfordringene vi står over for. Kanskje noen gründereildsjeler vil starte lignende prosjekter i Norge. Byggeavfall, søppel og mennesker som trenger rimeligere boliger har vi også i dette landet.

The Tree House, Huntsville,Texas

Dan Phillips første kunstneriske arbeid, komplett sammensatte med hovedhus, leilighet, arbeidsstudio, og stort utendørs område. Hovedhuset er bygget i et tre omtrent 10 meter over en bekk.

Foto: phoenixcommotion.com

Rester fra treindustrien er blitt til kledning.
Glassfat og bunner av flasker er blitt til et spennende mønster av små vinduer.
Et glassfat er blitt til et kikkehull i døren.
Knuste fliser ble brukt til å lage baderomsgulvet.
Et vindu i gulvet gir en spennende utsikt når huset er bygget i et tre.
Tusenvis av rammehjørner som skulle kastes fra en rammebutikk ble montert i taket.
Gjerder laget av grener rett fra naturen.
Kjøkkenbenk laget av treskiver og lakket for beskyttelse.
En arbeider bygger mosaikk av knust speil.
Bunner av vinflasker slipper inn farget lys gjennom en dør.
Resirkulerte vinkorker danner grunnlag for et rimelig og helt unikt korkgulv.

Du vil kanskje også like artikkelen og dokumentfilmen «Garbage warrior» om en mann og hans ønske om å forandre verden.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.