
Dan Phillips’s første kunstneriske prosjekt, Tree House.
Å se potensiale i ting som normalt ender opp som avfall kan spare miljøet og ikke minst lommeboken for mye. Dan Phillips har gjort levebrød av å bygge boliger der 70-80 prosent av materialene er gjenvunnet avfall. For ham har nesten alt søppel et potensiale som byggemateriale.
I 1997 startet Phillips sitt byggefirma, Phoenix Commotion i Houston, Texas, med ønske om å bevise at det å bygge rimelige boliger av resirkulerte materialer har en plass i byggeindustrien. Han ble inspirert av ironien han så i alt potensielt byggemateriale som ble kastet samtidig som det var mangel på rimelige boliger.
– Man kan ikke trosse fysikkens lover eller byggeforskrifter, men utover det er mulighetene uendelige, uttaler han til New York Times.
-Attraktive, rimelige boliger er mulig og jeg er her for å bevise det.
Han ønsker å tilby mennesker med lav inntekt boliger de kan leve med og samtidig vise at det er mulig å tjene penger på et idealistisk grunnlag. Mange amerikanere med minstlønn har ikke råd til egen bolig, Phillips brenner for å gi disse menneskene en mulighet til å skape sitt eget hjem. I arbeidet krever han at huseierne selv tar del i både planlegging og bygging av huset så de får nyttig kunnskap om boligen de skal bo i, og ikke minst glede av å ha tatt del i å skape sitt eget hjem.
Phoenix Commotion`s boliger møter lokale byggeforskrifter og er energieffektive som en del av Phillips byggefilosofi. Han bruker både avfall og gjenvunnet materialer fra andre byggeprosjekter i sitt arbeid.
Vi trenger flere inspirerende sjeler som Dan Phillips som våger å tenke nytt og gå nye veier for løse de utfordringene vi står over for. Kanskje noen gründereildsjeler vil starte lignende prosjekter i Norge. Byggeavfall, søppel og mennesker som trenger rimeligere boliger har vi også i dette landet.
The Tree House, Huntsville,Texas
Dan Phillips første kunstneriske arbeid, komplett sammensatte med hovedhus, leilighet, arbeidsstudio, og stort utendørs område. Hovedhuset er bygget i et tre omtrent 10 meter over en bekk.
Foto: phoenixcommotion.com
- Rester fra treindustrien er blitt til kledning.
- Glassfat og bunner av flasker er blitt til et spennende mønster av små vinduer.
- Et glassfat er blitt til et kikkehull i døren.
- Knuste fliser ble brukt til å lage baderomsgulvet.
- Et vindu i gulvet gir en spennende utsikt når huset er bygget i et tre.
- Tusenvis av rammehjørner som skulle kastes fra en rammebutikk ble montert i taket.
- Gjerder laget av grener rett fra naturen.
- Kjøkkenbenk laget av treskiver og lakket for beskyttelse.
- En arbeider bygger mosaikk av knust speil.
- Bunner av vinflasker slipper inn farget lys gjennom en dør.
Du vil kanskje også like artikkelen og dokumentfilmen «Garbage warrior» om en mann og hans ønske om å forandre verden.
Legg igjen en kommentar