Når fattigdom og søppel blir til søt musikk

At søt musikk kan oppstå der man minst venter det har nok noen og en hver opplevd. Men at det er søppel og fattigdom som bokstavelig talt fører til søt musikk er vel heller sjeldent. I den fattige landsbyen Cateura, Paraguay, har ildsjeler fått til noe som ellers ville vært umulig, takket være søppel.

– For meg er musikk sjelens smil, sier orkesterdirigent og intiativtager Luis Szaran. Å være musiker gir meg muligheten til å tre inn i menneskers sjel. Han ønsket å starte et gratis musikkprogram for fattige barn, og da han sammen med musikklærer Favio Hernan Chavez Moran kom i gang, hadde de fort flere musikkstudenter enn de hadde instrumenter.

Byen Cateura er hovedsakelig bygget på toppen av en stor søppelfylling. Her finner man daglig søppelsamlere som leter etter salgbart søppel for å skaffe noen kroner til livets opphold. Fattige barn lever daglig under faren for å bli involvert i narkotika og gjengaktiviteter i kampen for et bedre liv.

Det var her, Favio, som var engasjert i Sounds Of The Earth, et musikkprogram som også hadde eget instrumentverksted, hørte om Szaran sitt prosjekt og de inngikk samarbeid. I arbeidet med å skaffe nok instrumenter til alle som ville delta i musikkprogrammet, kom de på tanken om at man kanskje kunne lage instrumenter av søppel. Det var da de møte Nicolas, en fattig far som skaffet mat til familien ved å resirkulere søppel. Favio ga ham en fiolin han kunne bruke som modell for å lage et søppelinstrument, instrumentene fungerte som de skulle, og siden har produksjonen gått sin gang. Tinn, gaffler og resirkulert tre blir til fioliner, knapper, metall, låsedeler, kjemikalietønner og skjeer blir til saksofoner, fløyter og celloer.

-Mennesker bør ikke strebe etter materielle ting, de burde strebe etter kunnskap sier Favio. Eller som Szaran sier, vi må gjøre intelligens til mote fremfor klær og mobiltelefoner.

Hvis en person er kreativ og har intiativ, kan selv søppel være et redskap for kunnskap som kan endre en persons liv, og andres.

I 2011 begynte prosjektet med å lære barn og tenåringer å spille og bygge instrumenter. I dag finnes et helt orkester som jobber med instrumenter, sirlig håndlaget av søppel. De kaller seg The Recycled Orchestra, Det Resirkulerte Orkester.

Nå lages det dokumentarfilm om den utrolige reisen fra fattigdom og søppel, til søt musikk. Den viser hvordan resirkulerte materialer blir til instrumenter med vakker lyd. Men mest av alt viser den forandringen som skjer i de mennesker og barn som deltar, når de bare får en mulighet.

Landfill harmonica teaser;

Les også; Søppel finnes ikke, det er bare ressurser på avveie

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.