9 tips til en grønnere og sunnere julerengjøring

Med mer miljøvennlige rengjøringsmetoder får vi også et sunnere innemiljø. Illustrasjonsfoto: GFunder

Daglig utsettes vi for hundrevis av helse- og miljøskadelig kjemikalier i hjemmet som kan gi sykdommer over tid. Med mer miljøvennlige rengjøringsmetoder unngår du mange av dem.

Mange kjemiske stoffer kan være skadelige for miljøet, være lite nedbrytbare i naturen og bidra til kreft, allergier og mange andre sykdommer og lidelser både hos mennesker og dyr. Cocktaileffekten av de ulike kjemikaliene i hjemmet gir et dårlig innemiljø og mange av disse stoffene kommer fra rengjøringsmidler.

Rengjøring uten giftige kjemikalier

Hver gang vi rengjør fyller vi hjemmet med de kjemikalier som finnes i det vi rengjør med. Alle konvensjonelle rengjøringsmidler kan være skadelige over tid og spesielt rengjøringssprayer har fått negativ oppmerksomhet fordi det sprayes ut i luften vi puster inn. Norges astma- og allergiforbund anbefaler å ikke bruke ordinære rengjøringsprodukter som kommer på sprayflasker. Innholdet kan irritere eller ødelegge luftveiene, så det er viktig å være føre var, uttaler NAAF.

Rengjøringssprayer er så konsentrerte at de kan bidra til KOLS, astma eller nedsatt lungefunksjon når de dusjes ut i luften vi puster inn

Tidligere i høst uttalte forsker og lungespesialist ved Haukeland Universitetssykehus, Cecilie Svanes, til Helsekontrollen på TV2, at kjemikalier i vanlige rengjøringssprayer er så konsentrerte at de kan bidra til KOLS, astma eller nedsatt lungefunksjon når de dusjes ut i luften vi puster inn. Produsentene tenker ikke på helsen din. Det må vi selv gjøre.

1.Rengjøring med mikrofiber

Det beste alternativet for de fleste hjem er å rengjøre helt uten kjemikalier. Vanlige hjem er normalt ikke så skitne at man trenger å bruke sterke kjemikalier for å gjøre rent. Med mikrofiberklut og en sprayflaske med vann kommer du langt med rengjøringen. Fibrene i mikrofiberkluter er så små at de trenger ned i små ujevnheter og er derfor supereffektive til rengjøringsarbeidet, helt uten å ta i bruk skadelige kjemikalier. Klutene fjerner effektivt fett, smuss og bakterier, enten med eller uten vann. En tørr mikrofiberklut vil bli statisk og suge til seg støv. Dusj litt vann på vanskelige flekker og la det virke litt før du tørker av. Bruksområdene er mange og klutene gjør både armaturer, speil, toaletter, vinduer, rustfritt stål, gulv og møbler skinnene rene.

2.Vask med avispapir

Til ekstra skitne blanke flater som peisvinduet, glass og speil er det effektivt å vaske med litt sammenkrøllet avispapir. Spray på litt vann først ved behov og tørk over med mer tørt avispapir.

3.Unngå plastikkprodukter

Vaskeredskaper som svamper laget av plastikk er produsert av olje og kan frigi mikroplast når det brukes. Mikroplasten går igjennom renseanlegg og ender opp i havet hvor marint dyreliv oppfatter det som mat. Til slutt ender det opp på vårt eget matbord. Bruk natursvamper og koster og børster laget i stål og tre med naturbuster.

4. Hjemmelaget multivaskemiddel

Du lager enkelt  ditt eget giftfrie rengjøringsmiddel av eddik. Fyll et rengjort syltetøyglass med skrellet fra en sitron eller tre. Bruk skrell fra sprøytefrie/økologiske sitroner for å unngå skadelige kjemikalier. Fyll glasset med blank 7% eddik så det dekker skallet, skru lokket på og la blanding trekke i 2-3 uker. Fjern sitronskallet fra eddikblandingen når det er ferdig og oppbevar eddiken i syltetøyglasset til det skal brukes. Ha èn del av blandingen på en gjenbrukt sprayflaske og fyll på med fire deler vann. Både eddik og sitron er effektivt på de fleste flater og fjerner kalk, lukt og bakterier. Unngå å bruke eddik på overflater som er ømtålelig for syrer som marmor, kalkstein og kobber.

5.Skure med aske

Aske har blitt brukt som vaskemiddel langt tilbake i tid. Blander man fett, aske og vann i en egen prosess er resultatet såpe. Aske er også et naturlig, gratis og effektivt alternativ til kjøpe-skuremiddel. Ta vare på den fine asken fra peisen i en beholder med lokk. Skill eventuelt ut asken fra rusk med en sil over et spann. Gjør dette ute da det støver en del. Ha litt aske på et glass så har du det lett tilgjengelig ved behov på badet eller kjøkkenet. Fukt flaten som skal vaskes med vann, strø på aske og vask med en gjenbrukt oppvaskkost eller dypp våt avispapir eller en mikrofiberklut i asken og gni der det skal skrubbes. Kan brukes på badet og kjøkkenet, på komfyren, i toalettskålen, vasken eller badekaret og andre steder det er lett å vaske eller skylle vekk asken når du er ferdig. Natron er også et effektivt skrubbemiddel.

6.Miljømerket rengjøring

Ønsker du allikevel å bruke konvensjonelle vaskeprodukter bør du se etter miljømerket produkter som Svanemerket, Debio for økologisk og Blomsten. Da får du produkter som minst mulig negativt påvirker helse og miljø. Noen mikrofiberkluter kan også inneholde miljøskadelig sølv for antibakteriell effekt, så se etter Svanemerket kluter.

3 praktiske tips

Tette avløp
Avløpsåpnere kan være esktremt giftige. Prøv varmt vann i vasken og en sugepropp først, eller fjern skit i vannlåsen. Hjelper ikke det kan 2-3 spiseskjeer natron og 1-2 dl eddik i sluken hjelpe. La det bruse ferdig i omtrent 15 minutter. Skyll godt med kokende eller varmt vann så det ikke rester fester seg i avløpet. Gjenta hvis det ikke løser seg helt opp.

Rengjøring av ovn
Ovnsrens avgir giftige gasser både under og etter bruk. Sett heller en varmesikker skål med like deler vann og eddik i ovnen eller mikroovnen. Skru på varmen og la det dampe godt i ovnen en liten stund før du slår ovnen av. Skrubb ovnen med en gjenbrukt oppvaskkost mens ovnen fortsatt er fuktig. Skulle det fortsatt sitte vanskelige rester igjen på dørene eller i ovnen kan du strø på litt natron og spraye på med eddikvann. La det virke litt og la ovnen kjølne litt før du tørk over med mikrofiberklut.

Rengjøring av børstet stål
Du fjerner skit og forhindrer at fettflekker kommer lett igjen med litt matolje. Vask med mikrofiberklut og la det tørke. Ha noen dråper matolje på en klut og poler. Tørk av overflødig olje med en tørr klut.

 

God grønn julerengjøring!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.