Nordmenn bruker ca. 200 millioner telys hvert år. Det tilsvarer omtrent 28 700 sykler hvis vi samler de små aluminiumsformene og bruker dem på nytt.
Hvis telysholderen er tom eller nesten tom for stearin, skal aluminiumsformen sorteres som metallemballasje (i samme avfallsbeholder som for eksempel hermetikkbokser). Dersom det er mye stearin igjen og du ikke klarer å få den ut, kan du kaste alt sammen i restavfallet.
Stor miljøgevinst
Gjenvinningsgraden til aluminium er svært høy, det betyr at nesten ingen ting går tapt når det smeltes om. Gjenvunnet aluminium kan dessuten brukes om og om igjen uten at kvaliteten blir dårligere.
Men den miljøgevinsten består først og fremst i at man sparer store mengder energi: Ved å bruke aluminium på nytt igjen, sparer man 95 prosent av energimengden sammenlignet med fremstilling av nytt aluminium.
Alle monner drar!
Selv om en tom telysholder bare veier 0,7 gram, klarte svenske barn i fjor å samle inn telysholdere tilsvarende 14 tonn aluminium. Det var IKEA i Sverige som gjennomførte kampanjen for barn mellom seks og ni år.
Telysjakt i Norge
I oktober gikk startskuddet for Telysjakten i Norge. Skolekampanjen, hvor barn fra hele landet er med, skal få barn til å samle inn telys og levere de til gjenvinning. Aluminium er en viktig naturressurs, men 72 prosent av oss kaster likevel brukte telys rett i søpla. Det er WWF og IKEA som står bak Telysjakten i samarbeid med Grønt punkt, Syklus og Hydro. Les mer om Telysjakten. (Kampanjen Telysjakten er over, men kapsler skal fortsatt leveres tilngjenvinning.)
– Vi må ikke sløse bort muligheten til å spare energi. Sammenlignet med å lage nytt metall, bruker vi bare fem prosent av energien når vi resirkulerer aluminium, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.
Vil øke kunnskap om aluminium
– Hensikten med Telysjakten er å øke kunnskapen om miljø- og naturressurser, og samtidig sette fokus på verdien av aluminium som en gjenvinnbar ressurs. Svært få nordmenn er klar over at tomme telyskopper kan leveres på returpunkt for metallemballasje landet rundt, sier WWFs generalsekretær Rasmus Hansson.
Aluminium er et metall med egenskaper som gjør det spesielt interessant å gjenvinne. Dette metallet er en naturlig del av vårt miljø og det tredje mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen etter oksygen og silisium. Du finner det overalt, i jorda, i planter og til og med i maten vi spiser.
Nest etter jern er aluminium vårt mest brukte metall. Biler, båter, fly, busser, tog, sykler, gryter, hoppestokker, brusbokser, kaviartuber, iPads, lyspærer, pepperkakeformer, veiskilt og aluminiumsfolie er bare noen eksempler på ting som er laget av aluminium. Årsakene til denne populariteten er lav vekt, er holdbart, ruster ikke, er tett, leder varme og elektrisitet, og er lett å forme. Metallet er også drøyt i bruk – en kilo aluminium kan bli til mer enn 100 meter aluminiumsfolie eller over 70 brusbokser. Aluminium kan gjenvinnes om og om igjen, uten å miste noen av sine fine kvaliteter.
NB: Husk å fjerne stearinrester og vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telyskoppene. Under gjenvinningsprosessen skilles vekeholderne som er av stål, fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs eller fjernet, blir telyskoppen med stålet, og dermed ikke gjenvunnet.
Kilde: Erdetfarlig.no
Hei, eg samlar på telys-holdarar.. Kvar kan eg levere dei om eg ikkje får besøk av ei klasse som samlar dei inn? Må eg sjølv ta kontakt med ein skule i nærleiken og spørre om dei samlar på telys-holdarar?
Hei Karoline,
Så flott at du samler telysholdere!
Disse kan du enten levere der du normalt leverer metallemballasje til gjenvinning. Eller kontakt eventuelt en skole nær deg for å høre om de er med i konkurransen http://telysjakten.no/ . Er de ikke det kan du jo oppfordre de til det 🙂
Lykke til!