Så var glødepærens tid over

Foto: Sxc

Den vanlig glødepæren som ble oppfunnet av Thomas Edison i 1879 har takket for seg. 1 september ble det med et EU-forbud, forbudt å produsere og importere glødepære. Nå er det mer energieeffektive alternativer som tar over.

Glødepæren gir lys ved å sende strøm gjennom en tynn metalleder. Dette gjør at mesteparten av strømmen tilført en slik pære går til å produsere varme, ikke lys. Dette er lite energieffektivt, derfor er det innført forbud i mange land. Nå er det LED, sparepærer, halogen og lysrør som skal sikre en lysende fremtid.

Kutter strømkostnader

– LED er på full fart inn i norske hjem. Dette lyset har en levetid på normalt 50.000 brenntimer eller mer. Dette er 50 ganger så mye som en tradisjonell lyspære. LED-pæren går også sparepærenes levetid en lang gang, sier Roar Hugnes i Enova.

Nordmenn kan kutte strømforbruk som går til lys med 80 prosent med den nye lysteknologien. LED overgår sparepærer i levetid, men sparepærer er også svært energieffektive sier Enova.

– Ved at alle norske husstander skifter ut seks vanlige lyspærer med sparepærer, vil vi spare strøm tilsvarende det Trondheim by bruker på et helt år, sier Hugnes.

Noen få spesialpærer som for eksempel småpærene man bruker i steikeovnen vil likevel bli værende en stund til inntil man finner bedre alternativer. LED egner seg for eksempel bedre i kulde enn i varme, perfekt for utebelysning. Det omvendte gjelder sparepærer. Disse er best egnet for bruk innendørs, sier Hugnes.

Kvikksølv

Sparepærer har lavere overflatetemperatur enn de lyspærene som har vært vanlige. Ved berøring eller tildekking er faren for brannskader betydelig lavere. Man må imidlertid være obs på kvikksølvinnholdet i sparepærer. – Kvikksølv som havner i naturen, kan gi alvorlige helseskader. Man bør derfor unngå å kjøpe de pærene med mest kvikksølv, og være ekstra flink med kildesorteringen. sier Hugnes.

Gode råd om lavenergikilder

  • Sjekk alltid levetiden på produktet du skal kjøpe. Pris og kvalitet hører sammen. Les på forpakningen hvor mange timer levetid som er oppgitt.
  • Kjøp sparepærer med lavt kvikksølvinnhold. I dag er det ikke lov til å selge lyspærer med mer kvikksølv enn grenseverdien på 3,5 mg.
  • Be om å få se hvordan lyskilden lyser i butikken. Test og sammenlign tenntid, lysegenskaper og evne til å gjengi farger.
  • Ikke kjøp alle lyskildene på en gang. Prøv deg frem og finn frem til hva som passer best hjemme hos deg.
  • Velg forskjellige lyskilder. Ulike rom har ulike lysbehov. Lys som bruker lite energi finnes i dag med både hvitt og varmt lys. Valgmulighetene er mange!
  • Ekstra lav varmeavgivning gjør at LED egner seg spesielt godt til å sette lys i skap. LED egner seg bedre enn sparepærer for utebelysning.
  • Undersøk om lavenergilyskilden kan dimmes. I dag finnes det flere dimmbare lyskilder. Spør i butikken etter lavenergilyskilder som kan dimmes, og om hvilke lysdempere som passer til lyskilden.

Du vil kanskje også lese

Lyspærekonspirasjonen – Historien om planlagt foreldelse (Dokumentarfilm)

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen