Hjemmelaget rundstykker

Enkel oppskrift på herlige hjemmelaget rundstykker. Hvis du tror du ikke kan bake bør du prøve denne. Bruker du økologiske produkter får du den beste smaken og rundstykker uten tilsetningsstoffer og sprøytemidler som er ugunstige for kroppen din.

Oppskriften er uten konkrete mål da du selv kan blande det du ønsker av det tørre.

20-25 Rundstykker

  • Omtrent 1 liter lunkent vann
  • 1 pose tørrgjær (50gr)
  • En klype salt (omtrent en halv teskje)

Du velger fritt hva du ønsker av det tørre, bruk mest av mel og gryn;

  • Speltmel
  • Sammalt hvete
  • Hvetemel
  • Havregryn
  • En håndfull eller tre med nøtter og frø;
  • Valnøtter, opphakket
  • Solsikkefrø
  • Sesamfrø
  • Gresskarkjerner
  • Linfrø

Til pensling og smøring av brett;

  • 1 Egg (Fra en lykkelig økologisk høne selvfølgelig)
  • Matolje til smøring av brett

Fremgangsmåte

  • Ha lunkent vann, gjær og salt i en bolle.
  • Rør rundt og tilsett melsorter og gryn etter ønske.
  • Tilsett en håndfull eller tre med nøtter og frø etter ønske.
  • Elt deigen godt, fyll på mer mel til deigen er fast og fin og ikke klistrer.
  • Ha håndkle over skålen og sett til heving en lun plass i omtrent 1 time.
  • Rull rundstykker i passe størrelser og legg på smurt brett.
  • Ha håndkle over og sett til etterheving i omtrent 1 time.
  • Pensle rundstykkene med et vispet egg og strø på sesamfrø eller andre frø etter ønske.
  • Stek rundstykkene i midten av ovnen på 200 grader i ca 15-20 min.

Egner seg ypperlig til frysing og smaker nesten bedre. Ta rundstykkene ut av fryseren et par timer før de skal brukes og varm de noen minutter i ovnen. Rundstykkene vil mygle etter noen dager hvis de ikke fryses ned, slik som fersk og sunn mat skal. Så frys dem ned hvis de ikke blir spist med en gang. Deigen kan også brukes til å lage baguetter eller hvitløksbrød.

Bon appetit!

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.