Ni tips til en mer klimavennlig hverdag

Ta toget når du skal reise. Bra for klima og flere opplevelser på reisen. Foto: Nini Hæggernes

Vi har aldri sluppet ut mer klimagasser enn vi gjør i dag. Overforbruk, befolkningsvekst og hovedfokus på økonomisk vekst fremfor bærekraftig vekst, har bidratt til det. Med flere klimavennlige valg i hverdagen kan vi redusere våre utslipp.

At klimaet er i endring ser vi overalt. Mer regn og flommer i Norge. Mer tørke etterfulgt av mangel på vann og mat rammer millioner av mennesker, som allerede lider under ekstrem fattigdom. Like mange kan ende opp som klimaflyktninger. Gigantiske isberg løsner ved polene, isbreer smelter og arter dør ut fortere enn normalt. At klimaet er i endring er tydelig. Å gamble med å ikke ta det på alvor vil være for kostbart.

Ifølge FNs klimapanel må vi redusere utslippene med 40-70 prosent fra 2010 til 2050 og være nær null eller under null i 2100, dersom det skal være sannsynlig å nå togradersmålet. Omfattende tiltak må til. Vårt forbruk og livsstil har også stor betydning for det helhetlige bildet og mye utslipp kan kuttes hvis vi tar flere miljøvennlige valg i hverdagen.

Spis mindre kjøtt

Vårt animalske forbruk står for enorme CO2-utslipp. Ifølge FN’s klimapanel kan vi kutte inntil 14 prosent av våre totale klimagassutslipp ved å bytte ut animalske produkter med mer plantebasert mat. Å spise mindre kjøtt generelt er også bedre for helsen vår, ifølge norske helsemyndigheter. Hvis alle i Norge tar èn kjøttfri dag i uken, kan vi redusere klimagassutslipp tilsvarende 170.000 biler på veiene, viser tall fra Framtiden i våre hender. Spis mer vegetarkost og mer villfanget fisk, da det er mer miljøvennlig enn oppdrettsfisk.

Sykle og gå mer

30 minutters aktivitet daglig vil være et godt grunnlag for bedre helse, sier helsemyndighetene. Å la bilen stå oftere vil derfor ikke bare være et godt klimatiltak men også et godt tiltak for fysisk og mental helse, samt lommeboken. Sykle eller gå mer til dine daglige gjøremål og la det bli en daglig dose trening. Hva med å ha faste bilfrie dager. En ukentlig bilfri tirsdag kanskje?

Klimavennlige reiser

Fly er det transportmiddelet som gir mest CO2-utslipp. Å fly mindre vil derfor være et godt klimatiltak. Ta èn lang ferie i året istedet for flere korte. Velg kortreiste ferier i Norge eller til våre naboland. Reis mer med buss og tog og la selve reisen være en del av opplevelsen. Bruk reisearrangør og selskaper som er miljøsertifisert og tar samfunnsansvar.

Reduser ditt matavfall

I Norge kaster forbrukere over 42 kilo mat i året. Det er hver åttende handlepose med mat. Mye mat varer lengre enn datomerkingen tilsier. Lukt, se og smak om det er dårlig. Bruk opp rester, frys ned før det blir dårlig og sett av en fast handledag i uken, så unngår du mange impulskjøp. Ved å kaste mindre mat kan vi redusere dagens totale klimagassutslipp med opp til 12 prosent, ifølge FNs klimapanel.

Vær energismart

Produksjon og bruk av energi bidrar til mest klimagassutslipp. Du kan være energismart ved å redusere energibruken i din bolig. Reduser innetemperatur, skru ned varmen noen hakk, bruk energieffektive lyspærer og slå av lys og varme i rom som ikke brukes. Ta en energitest på boligen, etterisoler ved behov og la solen varme opp rom naturlig om dagen. Søk Enova om veiledning og tilskudd til mer miljøvennlige energikilder som solcelleanlegg.

Forbruk mindre

Ta vare på det du har, kjøp mindre, kast mindre og gjenbruk. Bruk færre engangsprodukter. Har du for mye leker, klær eller bøker? Selg brukt eller arranger byttefest med venner og familie, det er både sosialt og nyttig. Mindre forbruk vil generelt også si mindre forurensning, mindre søppel og transport, mindre bruk av skadelige kjemikalier og giftstoffer, mindre rot og mer plass i hjemmet. Hva med å ta et shoppingfritt år og kun kjøpe det du absolutt må? Få med deg en venn på laget.

Deleøkonomi

Å dele det man har er blitt populært igjen. Airbnb, bildelingsringer og sentraler for gratis utlån av sport- og fritidsutstyr, er noe av det man finner i markedet. Lån selv eller lån ut det du har via eksisterende kanaler, eller lag din egen lukket gruppe på sosiale medier for en lånering med naboer eller venner.

Vær produktbevisst

Velg tjenester og varer av god kvalitet. Det betyr normalt at produktet varer lengre. Husk å bruk reklamasjonretten på to til fem år om produktet slutter å virke som det skal. Hvor lenge du kan klage avhenger av hvor lenge tingen er ment å vare ved vanlig bruk. Sofa, mobiltelefon og hvitevarer er eksempler på varer med fem års klagefrist. Når du bruker reklamasjonsretten sender du også signaler til produsenten at du vil ha produkter som varer. Se etter miljømerket produkter som er produsert på en bærekraftig måte og velg varer som er kortreist og laget av naturlige materialer.

Stem på et parti som tar klimaendringene på alvor

Ikke alle politiske partiet tar klimaendringene på alvor. Gi din stemme til et parti som ikke gambler med vårt klima og fremtiden, men som genuint jobber for klimavennlige tiltak. I tillegg kan din stemme til et lite parti gi langt større effekt enn en stemme til et stort parti, da det kan vippe et lite parti over sperregrensa. Et lite parti som kommer over sperregrensen kan være med å avgjøre hvem som blir Norges neste statsminister og hvilken politikk som skal drives.

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.