Nå tennes 600 tonn nye julelys

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer vanlig. LED er et mer miljøvennlig alternativ fordi det ikke kreves mye strøm for å få lysdiodene til å lyse. LED-pærene har også lenger levertid enn de gamle glødepærene. Foto: Renas

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer vanlig. LED er et mer miljøvennlig alternativ fordi det ikke kreves mye strøm for å få lysdiodene til å lyse. LED-pærene har også lenger levertid enn de gamle glødepærene. Foto: Renas

Advent er julelys for alle pengene. 600 tonn julelys skal lyse opp i hus og hytte. Mens gamle nisser og juletrekuler brukes år etter år, kan mange juletrelys har kortere levetid. Og aldri har nordmenn kjøpt så mye juletrelys som i år. Heldigvis har Norge verdens beste system for å ta hånd om alle de gamle.

Lys hører julen til. Ferske tall fra SSB viser at det importeres store mengder juletrebelysning til Norge. I oktober ble det importert juletrebelysning for 27 millioner kroner til Norge. Dermed er det til og med oktober tatt inn hele 485 tonn juletrebelysning til Norge. Det ventes at årets import kommer til å nå 600 tonn før jula er her.

– Mange av lysene som brukes ute har begrenset holdbarhet og må skiftes ut hyppig. Da er det viktig å huske på at de gamle og ødelagte lysslyngene skal leveres inn, slik at miljøgiftene blir tatt hånd om og ikke skader miljøet, sier administrerende direktør Gunnar Murvold i returselskapet RENAS.

Alle elektriske produkter inneholder miljøgifter i større eller mindre grad. Julebelysningen er ikke noe unntak. Pærer kan ha bly i sokkelen og plasten i lysene kan være tilsatt bromerte flammehemmere. Disse stoffene utgjør ingen fare når lysene er i bruk. Men når de skal kasseres er det viktig at de gamle julelysene ikke kastes i restavfallet men leveres til en forhandler av julelys eller til den kommunale gjenbruksstasjonen.

– Ingen land i verden samler inn like mye elektrisk og elektroniske avfall som Norge, hvis vi tar hensyn til folketallet. I 2012 ble det samlet inn 29,2 kilo per innbygger i Norge, men fortsatt er det for mye småelektronikk og sparepærer som ikke blir levert til gjenvinning, sier Gunnar Murvold.

De siste årene har LED-lys blitt mer og mer vanlig. LED er et mer miljøvennlig alternativ fordi det ikke kreves mye strøm for å få lysdiodene til å lyse. LED-pærene har også lenger levertid enn de gamle glødepærene. Dersom du i tillegg passer på å kjøpe lysslynger med utskiftbare LED-lyskilder, så blir den nye lysslyngen et enda mer miljøvennlig alternativ.

Del

About Redaksjonen MOJO Magasin

Redaksjonen