Gi fuglene en hjelpende hånd om vinteren

Fuglene trenger litt hjelp om vinteren til å finne mat. Foto: Sxc

Om vinteren kan det være  vanskeligere for fuglene å finne nok mat. Spesielt om der er mye snø. Gir du en hjelpende hånd har de større sjanse for å overleve.

Heng opp et julenek og epler, eller lag dine egne meiseboller. Julenek som har vært i plast er ikke populært hos fuglene, så kjøp uten plast og gjerne hos en lokal produsent. Videoen under er et flott eksempel på hvordan man kan lage en hyggelig fuglerestaurant i hagen av frukter, bær, nøtter og brød. Fuglene har også godt av litt fett som finnes i talg og nøtter om vinteren. Eller legg ut frukt som er begynt å bli dårlig istedenfor å kaste det.

Oppskrift på meisebolle

  • Matfett (unngå matfett med palmeolje)
  • Hakkede solsikkekjerner uten skall
  • Fuglepeanøtter eller andre nøtter uten salt
  • Lettkokte Havregryn
  • Eventuelt Undulatfrø og Villfuglefrø

Ellers kan du bruke nøtter, frø og kornprodukter du har tilgjengelig.

Hakk opp alt, smelt fettet, bland det hele og hell i passelige former. Melkekartong er fine å bruke. Husk å stikk en gjennomgående ståltråd eller natursnor, med løkke ned i massen så meisebollen tørker rundt snoren/tråden. Bruk ikke plastsnorer for å unngå at fuglene får i seg rester av plasten. Del blandingen opp i skiver når det har størknet. La det hele stivne godt før du henger det ut, og husk å heng bollene høyt nok så ikke kattene får fatt i fuglene.

Og så er det bare å glede seg over fuglelivet som takk…

Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Miljørådgiver, frilansskribent, kursholder, fotograf og fast grønn spaltist i magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Å bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.