Forbrukerpress og samarbeid nytter, nå spiser vi mindre palmeolje

Nå spiser vi to tredjedeler mindre helse- og miljøskadelig palmeolje. Palmeoljeproduksjon bidrar til katastrofal ødeleggelse av jordens regnskoger. Foto: Sxc:

Inntil nylig brukte norske matprodusenter 15000 tonn palmeolje i norske matvarer. Det betyr at hver nordmann årlig har fått i seg tre kilo av den regnskogødeleggende oljen. Det er det nå slutt på.

I løpet av 2012 har nemlig den ene matprodusenten etter den andre redusert sitt palmeoljeforbruk, og flere har kuttet ut palmeolje fullstendig. Nye tall viser at det totale forbruket nå er redusert med hele to tredjedeler. Mens forbruket av palmeolje for et år siden lå på 15 000 tonn årlig, har åtte produsenter nå redusert forbruket sitt med 9591 tonn. Det betyr at hver nordmann fra nå av vil få i seg hele to kilo mindre av den regnskogødeleggende og usunne oljen.

– Dette er gode nyheter. Norske bedrifter går foran med et godt eksempel, og tar ansvar for å redde regnskogen. Jeg vet ikke om noen andre land der palmeoljeforbruket er redusert så mye som det vi nå har oppnådd i Norge, sier leder i Regnskogfondet Lars Løvold

Forbrukerpress nytter

I fjor høst ba Regnskogfondet og Grønn Hverdag 19 norske matprodusenter oppgi hvor mye palmeolje de brukte i sine matvarer.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at palmeoljeindustrien ødelegger regnskogen i Indonesia og Malaysia, og at palmeolje er blitt brukt i en lang rekke norske matvarer som kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og taco. Det var derfor viktig for Regnskogfondet og Grønn Hverdag å få norske produsenter til å bruke mindre palmeolje og heller lage sunn og miljøvennlig mat.

– Gjennom vår kampanje har norske forbrukere sagt tydelig i fra at de ønsker mat uten palmeolje. Mange av matvareprodusentene oppgir nettopp forbrukerpresset som en viktig årsak til at de bytter ut palmeoljen, i tillegg til at de ønsker å gjøre en innsats for regnskogen, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Etter langvarig press fra forbrukerne, mye omtale i media, en populær palmeoljeguide og underskriftskampanjer har produsenter som Stabburet, Toro, Tine og Mills valgt å redusere sitt forbruk av palmeolje. Derfor ba de to organisasjonene nylig om ferske tall på hvor mye de ulike produsentene kutter. Og tilbakemeldingene var oppløftende.

– For mange av produsentene har det vært dyrt og teknisk utfordrende å bytte ut palmeoljen. Det er fantastisk at så mange nå likevel har fått det til. Dette sender kraftige signaler til leverandørene, og på vegne av regnskogen vil vi sende en stor takk til disse bedriftene, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Gullpalmen 2012

Åtte av de største norske matprodusentene har til sammen valgt å kutte 9591 tonn palmeolje, som er en reduksjon på nesten to tredjedeler av det tidligere totalforbruket.

Mills er det selskapet som sto oppført som den største forbrukeren av palmeolje blant de norske matprodusentene med hele 7000 tonn i året. Fra 1.juni kuttes imidlertid 6650 tonn fra produksjonen, en reduksjon på hele 95 prosent.

Stabburet har kuttet ut palmeolje i samtlige matvarer, deriblant publikumsfavorittene Nugatti og Sjokade, og belønnes derfor med Gullpalmen 2012. Prisen gis av Grønn Hverdag og Regnskogfondet, og er et gyllent bevis på at Stabburet er den bedriften som har kuttet all bruk av den miljøskadelige palmeoljen.

– Vi har lagt ned store ressurser i å fase ut palmeolje i våre produkter, og har gått fra 860.000 liter på det meste til 0 i dag. Det er derfor svært hyggelig at vår innsats blir lagt merke til, sier administrerende direktør i Stabburet, Bente Brevik.

Kampen ikke over

Til tross for gode resultater er det mye arbeid som gjenstår. Fortsatt bruker flere norske matprodusenter palmeolje i sine produkter, og det er derfor viktig at forbrukerne fortsetter kampen for å få regnskogvennlig mat i butikkene.

– Bruk palmeoljeguiden vi har laget som verktøy! Finn ut hvilke matvarer som fortsatt inneholder palmeolje, og ta kontakt med de produsentene som ikke tar ansvar. Det globale forbruket av palmeolje må reduseres dersom vi skal lykkes i å redde regnskogen, og vi har fortsatt en lang vei å gå, avslutter Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Sjekk hvilke matvarer som inneholder palmeolje i vår palmeoljeguide.

Les mer:

Helseskadelig palmeolje skjuler seg i maten

Orangutangen taper i kampen mot palmeolje

Del

About Regnskogfondet

Regnskogfondet støtter konkrete prosjekter i samarbeid med indianere og andre skogfolk for å redde regnskogen i Amazonas, Asia og Afrika. Overvåking og vern av skogområder, rettshjelp til lokalsamfunn og utdanning på urfolks egne premisser er virkemidler som gir resultater. Samtidig jobber de for at regjeringer, Verdensbanken og private selskaper endrer politikk og praksis som bidrar til ødeleggelse av regnskog.