Fyll julekalenderen med kvalitetstid

Foto: Nini Hæggernes

En julekalender kan være en fin tradisjon både for store og små. Spesielt hvis du gjør den til en god opplevelse. La årets julekalender fylles med minnerike øyeblikk.

Årets julekalender trenger ikke koste mye, inneholde materielle ting eller småsjokolader. Fyll den med noe som gir kvalitetstid sammen i en ellers travel juletid – gode opplevelser og aktiviteter som kanskje allikevel skal gjøres i julen. Selve kalenderen kan du lage selv av tomme doruller, et stort glass med lokk eller små stoffposer som kan gjenbrukes neste år.

Tips til kalenderen
Viktig at det du har med i kalenderen er realistisk å oppnå og ellers passer inn i hverdagen. Tipsene handler mest om de gode opplevelser og kvalitetstid. Å gi av sin tid er noe av det beste du kan gi barn, og det er i tillegg helt gratis.

  1. Lage hule
    Store og små må lage hule et sted hvor det kan bli stående en stund. Bruk tepper, sengklær, puter og det du ellers har.
  2. Eventyrstund
    Eventyrfortelling i hulen dere laget i går. La barnet velge eventyr og sett av litt mer tid enn normalt til eventyrstund.
  3. Lage og skrive julekort
    Mal, klipp, lim og skriv julekort. La barnet bestemme hvem de skal sendes til. Hyggelig overraskelse som de fleste vil sette pris på.
  4. Gå tur i kveldsmørket med lommelykt
    Gå gjerne hvor det ikke finnes så mye annet lys. Husk reflekser.
  5. Spille brettspill
    Sett av kvalitetstid til familiens favorittspill eller la barnet bestemme spillet.
  6. Se på minnebilder
    Finn frem tre til fem bilder fra barnet var yngre og fortell historier som passer til bildene. Bildene kan være på papir eller digitale.
  7. Bake julekaker
    Bak pepperkaker eller andre kaker du allikevel skal bake i julen. Bak litt ekstra så barnet kan gi kaker i julegave.
  8. Konglejakt
    Gå på konglejakt i skogen. Godt tørket kongler pynter i hjemmet og er fine å bruke som opptenningsved . Plukk mye og la barna gi bort i en kurv i julegave til den som har peis.
  9. Finne ting å gi vekk til andre
    La barnet finne frem noen leker og tøy de ikke bruker. Tingene må være hele og rene. Disse kan pakkes inn og gis til frelserarmeen eller andre frivillige organisasjoner som tar imot til jul. Eller avtal med familie og venner at det er greit å gi vekk brukte ting til til jul.
  10. Blåse is-såpebobler
    Såpebobler blir til is hvis det er kaldt nok ute. Lag nok boblevann av vann blandet med litt Svanemerket oppvaskmiddel.
  11. Juleverksted
    Lag julehjerter og kremmerhus til juletreet. Gjenbruk gjerne papir fra blader og aviser som ellers skal kastes.
  12. En tur på biblioteket
    Bygg opp leseglede hos barna med kvalitetstid på biblioteket og lån av bøker.
  13. Lage til- og fra-lapper
    Av kartong fra matemballasje som skal kastes klipper man lett til ulike former som kan brukes på julegavene. Lag hull i enden med en hullemaskin og skriv Til og Fra på lappene.
  14. Filmkveld med popkorn
    Fin frem en fin julefilm eller to og kom i julestemning.
  15. Tur på fjellet med varm kakao og julekaker
    Fyll ryggsekken med godsaker og nyt noen timer i naturen. Ta eventuelt med en fuglebok dere har lånt på biblioteket og litt fuglefrø og lær om fuglelivet dere møter på veien.
  16. Gi ting til de som trenger det
    Frelserarmeen og andre tar ofte imot gaver til de som trenger det i julen. Ta med barna og gavene dere fant frem på dag 8 og la dem selv gi fra seg gavene. En god måte å lære om giverglede.
  17. Besøk mormor og bestefar
    Eller andre i familien, eller bekjente som kanskje sitter mye alene. Husk å ta med litt hjemmelaget julekaker.
  18. Tegnestund
    La barna lage fine tegninger eller malerier som kan rammes inn og gis i julegave. Hjelp dem gjerne med å si navnet på den de kan tegne til. La dem selv være med å pakke inn gaven.
  19. Julepynting
    Fin frem julepynten og la hele familien være med. Barna kan også få pynte litt på rommet sitt.
  20. Fotosafari
    Hvis barnet er stort nok kan han/hun låne et kamera og gå på fotosafari. Sørg for at kamera henger godt rundt nakken. Bildene kan dere senere se på data- eller Tv-skjermen sammen.
  21. Overnattingsbesøk og hulesafari
    Hvis hulen som tidligere ble laget fortsatt står kan de ha hulesafari med julekaker og saft og fortelle hverandre eventyr.
  22. Lage middag på bål
    Ta en tur ut i nærmiljøet eller hagen og lag en enkel middag på bål.
  23. Pynte juletre og synge julesanger
    Pynting av juletre lille juleaften er en fin tradisjon for både store og små. Sett på julemusikken og syng med. Heng opp hjemmelaget julepynt og nyt en kopp varm kakao eller gløgg .
    Skattejakt
    Gjem bort en av gavene som barna må finne og aktivisere seg med i løpet av dagen, mens man venter på julekvelden. Lag skattekart og si tampen brenner hvis de nærmer seg.
Del

About Nini Hæggernes

Grunnlegger av MOJO Magasin og MOJO Konsept. Selvstendig næringsdrivende siden 1993. Arbeider med miljøkommunikasjon som miljørådgiver, frilansskribent og grønn spaltist, blant annet for magasinene "Vi over 60" og "Framtiden i våre hender". Brenner for: Ta vare på vårt livsgrunnlag og bidra til en litt bedre verden. Liker å: Jobbe i felt og med relevante prosjekter, gå barbeint, drikke grønn øko-te og glede seg over de små ting.